Charina Knutson

Högom
Förra veckan gjorde jag och Stella en liten roadtrip till Sundsvall. Väldigt mysigt! Vi passade på att besöka de stora järnåldersgravarna i Högom. De är som högarna i Gamla Uppsala, fast The Norrland Version! På Google Maps är inte högarna utmärkta men däremot runstenen som är uppställd på gravfältet. Så ta sikte på Högomstenen, Granloholm!
Vi parkerade vid Granlo kyrka och gick de 100 metrarna fram till gravfältet. Det framgår inte riktigt av bilderna hur maffigt det är. Fyra av tio bevarade högar (det var fler förr) är ungefär 40 meter i diameter.
Gravarna grävdes ut åren 1949-1960 och innehöll lämningar från 400- och 500-talen, alltså det som brukar kallas folkvandringstid. Grav 2 kallas för hövdingagraven och var den rikaste. Här fanns en kammargrav (alltså ett litet rum inne i gravhögen) med en gravlagd man. Han hade lagts på björnskinn och fått med sig hästutrustning, vapen, hygienartiklar, kläder och mycket mera till livet på andra sidan. Många gravar från den här tiden, till exempel kungagravarna i Gamla Uppsala, är brandgravar där både kroppen och gravgåvorna har förstörts i ett gravbål. Men Högomshövdingen begravdes som han var och fynden är jättefina. Man kan läsa om alltsammans på informativa skyltar.
På fornlämningsområdet finns också en runsten. Den är rest av Gunvid och Torgärd efter sonen Torsten.
Jag och Stella låg över på hotell inne i Sundsvall, och dagen därpå gick vi till Kulturmagasinet där några av fynden från Högom finns utställda. Fokus är på hövdingagraven, men det finns många andra spännande berättelser om Högom också, so ya know! Kulturmagasinet har fri entré så det är lättsamt att bara gå in och kolla på just det man är intresserad av för dagen. 
Det är mörkt och suggestivt i utställningen vilket gör det spännande att uppleva men lite svårt att fotografera. En stor karta i början visar Medelpads plats i den folkvandringstida världen.
Det finns några rekonstruktioner på fynden, till exempel ett försök att återskapa hövdingens svärd.
Sedan kommer man in till "gravkammaren" där gravfynden är upplagda som de hittades.
Svårfotat som sagt. Men se de fina agraffknapparna i guld vid ärmsluten. Svärd, dolk, bältesbeslag...
Resterna av ett vackert bronsfat med en kam i mitten... och mycket mera. Det finns en skiss så att man kan räkna ut vad som är vad.
På Jamtli har vi ju Överhogdalsbonaderna, stora vävar från sen vikingatid, unika i sin storlek, ålder och grad av bevarande. Textil från järnåldern finns det inte så många exempel på, av förståeliga skäl. Därför är det roligt att det fanns några rester av hövdingens röda tröja kvar i graven. De påminner nästan lite om formspråket i Överhogdalsbonaderna.
Många skolbarn har läst om gravarna i Gamla Uppsala, men kanske inte lika många vet att det finns motsvarigheter i norr. Så sprid ordet! För mer läsning rekommenderas boken "Högom" av Per H Ramqvist.