Charina Knutson

Jamtli - Det moderna samhället 1975
I går fick vi lift in till Östersund så att vi kunde göra ett besök på Jamtli Historieland innan rollspelssäsongen tar slut på söndag. Vi gick upp till 1970-talsmiljön, eller som det fullständiga namnet är: 1975 - Det moderna samhället.
Ni vet redan att jag jobbar på Jamtli och är fullständigt partisk, men här är jag lite extra partisk eftersom jag projektledde bygget av Det moderna samhället under en period. Miljöerna stod klara 2012 och jag blir fortfarande alldeles bubblig och glad när jag går runt och ser hur besökarna ser, minns, leker, samtalar och frossar i 1970-talsnostalgi!
Det första man möter är en hel lekmiljö med tema Fem myror är fler än fyra elefanter. Jamtli har aktörer som spelar Magnus, Brasse och Eva, och varje år hittar vi människor som gestaltar dem så bra! Varje dag under sommaren spelar de minishower med sånger och sketcher inspirerade av tv-serien. Lattjolajban-lådan finns med förstås!
Men Magnus, Brasse och Eva är hard working. När det inte är show går de runt parken, pratar med barnen och visar hur man kan leka med bokstäver och siffror.
Fyra elefanter finns förstås på plats!
Om man fortsätter förbi parken kommer man till Villan. Här kan man hälsa på hos en familj i Odensala, Östersund, 1975. Villan är nybyggd och hyser Sven-Olof, major på I5, hans fru Birgitta som är barnmorska, och deras tre barn.
Som besökare kan man prata med dem om hur de lever i sin tid, hur de ser på kalla kriget eller dagis eller de senaste charterresorna till Mallorca. Kanske lagar de någon smarrig 1970-talsrätt till lunch just den dagen, eller så kan man utmana någon på pingis nere i källaren som förstås har gillestuga i furu. Eller så kan man bara gå runt och njuta av inredningen, som till exempel den i Birgitta och Sven-Olofs sovrum.
Nästa bygge man kommer till är pensionärslängorna 1975. Här ville vi berätta om de förändringar som gjordes under sent 1960- och tidigt 1970-tal, för att så många pensionärer som möjligt skulle få moderna bostäder och tillgång till hemsamariter. Utanför en av pensionärsbostäderna hittade vi en hyresgäst som flytt ut på gräsmattan med tidningen.
Varför? Jo, den lokala bridgeföreningen var på besök för att lära ut det ädla kortspelet. Det var fullt ös i vardagsrummet!
Den alldeles riktiga historien bakom detta är alltså att min kollega Lowissa Frånberg, på bilden i randig klänning, jobbar med att engagera volontärer i Jamtlis förmedlingsarbete. Nu hade hon kontaktat den alldeles riktiga, moderna 2017-brigdeklubben i Östersund och frågat om de ville gästspela i 1970-talet. Det ville de! Då hittar vi historiska kläder till dem och så får de tillbringa en eftermiddag hos oss. Jamtli får en rolig aktivitet i rollspelsmiljön 1975, och bridgeklubben får göra lite reklam för sin sport. Win win!
Längst bort i 1975-miljön blir vegetationen tätare. Vi har kommit ut på landet, närmare bestämt till ett gröna vågen-torp. Här "bor" Lasse och Lena, ett ungt par som vill leva nära naturen och jobba för fred, kvinnors rättigheter och ett solidariskt samhälle. Folkabussen var parkerad utanför, men ibland kan man se den köra runt på Jamtliområdet.
Inne i köket höll Lena på att förbereda morgondagens skördefest tillsammans med Hilding, som hon lärt känna när hon bodde på kollektiv i Hälsingland.
När man som Jamtlibesökare hälsar på i gröna vågen-torpet och alltså träffar aktörer som rollspelar att de befinner sig i skogarna runt Myrviken 1975, då kan man passa på att fråga dem om hur de ställer sig till kärnkraft, Vietnamkriget, miljöfrågor och konsumtion. Man kan diskutera vad som är lämpliga sätt att påverka samhället; ska man demonstrera, engagera sig i lokalpolitiken eller jobba på kibbutz? Frågorna är lika aktuella i dag, känns det som. Men att diskutera dem med människor från en annan tid ger nya perspektiv!