Charina Knutson

Vikingagravarna vid Birka folkhögskola
Vid frukosten i morse hade Stella frågesport med oss på temat nordisk mytologi. De har just läst om vikingatiden i skolan. Så jag bestämde att haka på temat i dagens utflykt.
Vi tog E14 från Östersund mot Åre. Vid avtaget till Ås ser man den första skylten mot.... Birka folkhögskola!
Om man följer skyltarna kommer man fram till folkhögskolan, som faktiskt fick sitt namn eftersom man i början av 1900-talet hittade vikingagravar på den plats dit Jämtlands folkhögskola precis skulle flytta. Eftersom gravarna påminde om dem på Birka i Mälaren så tyckte man att det var fint att döpa om folkhögskolan till Birka också.
Well well, åk ner och ställ bilen på parkeringen! Då ser det ut så här.
Precis bakom Birkaskylten ser ni den första i en rad infoskyltar om vikingagravarna som ligger på området. Bara att vandra runt och läsa!
Nere vid sjön har man en gravhög framför sig och en bakom. Sedan tar man höger in i skogen och följer stranden.
Det gjorde vi, och hittade en natur-hinderbana som jag gissar att eleverna på fritidsledarprogrammet har gjort. Vi tjyvlånade den en stund och barnen hade jättekul!
I backen upp mot elevhemmen ligger en fin liten gravhög med en rest sten på toppen.
I den hittades en man med sin häst, försedd med isbroddar. Mannen hade en fin midjeväska från sydryska stäppen, och en hopfällbar våg att mäta upp silver med. Precis som flera andra personer som blivit gravlagda här på Röstahammaren, har han varit handelsman. Några av fynden från gravarna finns utställda på Jamtli, så vi åkte dit för att kolla in dem!
Först var vi tvungna att ta en kopp varm choklad i Jamtli Kafé och fylla på energinivåerna.
Sedan gick vi ner till vikingautställningen, som är uppbyggd kring ett antal vikingatida gestalter. Birkafynden finns bakom den här gubben, handelsmannen!
Vi tittade på handelsvågar, både original och moderna som man får ta i, och pratade om hur man betalade för grejor innan det fanns ett enhetligt myntsystem.
Och så tittade vi på Dag Hartmans fina rekonstruktion av den sydryska midjeväskan med sina små nallehuvuden i brons.
Vi avslutade med att titta lite på Överhogdalsbonaderna och peka ut vilka figurer som kunde tänkas vara Loke, Sleipner, Heimdal och Midgårdsormen - alla dem som Stella suttit och berättat om för oss vid frukosten.
Fint när skolan och fritiden kan berika varandra!