Charina Knutson

Andersö skans
I helgen hade vi besök av Trondheimsfamiljen vi hälsade på i slutet av augusti. På lördagen softade vi bara hemma, men på söndagen var det utflyktsdags. Eftersom våra gäster aldrig hade varit ut på Andersön så åkte vi dit!
Om man börjar i Östersund åker man först ut på Frösön och tar sedan Vallsundsbron över till Knytta. Där tar man höger och åker 14 km med tjusig utsikt över Storsjön och Bydalsfjällen. Vid Sunne kyrka tar man in till höger och följer skyltningen.
Efter en kilometer till tar man in till höger.
Och parkerar, om man vill det.
Det går att ta bilen längre ut på Andersön, men vi ville se Andersö skans och den ligger alldeles i början, på den del av naturreservatet som heter Skansholmen. Skansen initierades av drottning Kristina 1648, efter att Jämtland och Härjedalen blivit svenskt 1645. Idén var att bygga en befästning mot Norge, en tjusig en, i stjärnform och med en hel stad inuti. Men det dröjde till 1651 innan bygget kom igång, och redan tre år senare avbröts det. Arbetskraften hade bestått av tvångskommenderade jämtländska bönder som började protestera mot att jobba gratis och försumma sina egna gårdar. Pengar till själva bygget saknades också. Så av de storslagna planerna blev bara jordvallar kvar, men dem kan man å andra sidan fortfarande springa runt på!
Det är ett sankt och vattensjukt område detta, vilket också ställde till problem när skansen skulle byggas. Men naturen är fantastisk. Det är svårt att återge i bild, men det här trädet är helt crazy. Det börjar som ett träd, men istället för grenar har det liksom ytterligare stammar som skjuter ut högre upp. Det är enormt!
Vid skansen finns också grillplats och fina bänkar.
Men vi promenerade en bit längs stranden och packade upp fikat där istället.
En annan dag ska vi leta oss längre ut på ön!