Charina Knutson

Jamtli - Öga mot öga
I går åkte vi till Jamtli för att gå på vernissagen av utställningen Öga mot öga. Det är en liten teaser inför öppnandet av Nationalmuseum Jamtli nästa år. Utställningen består av porträtt på barn, hängda i barns ögonhöjd, så att man liksom kan möta en annan liten person från förr. Dessutom får man en lektion i symbolspråk, som ju är så kul! Vi började med att gå en visning med konstpedagogen Sofia, här framför ett porträtt av drottning Kristina i 10-årsåldern, alla riksregalierna på plats.
Sedan gick vi Symbolbingo. Man tog sig en bricka och gick runt och kryssade de symboler man hittade på målningarna. Symbolbingon finns kvar under Höstlovskul 30 okt-2 nov, så ni hinner kryssa ni också!
Sedan tog Julius en bild i selfiestationen. I selfiestationen får man en chans att, liksom på målningarna, avbilda sig tillsammans med attribut som säger något om vem man är. Först läser man på i listan vad de olika symbolerna betyder.
Sedan plockar man vad man vill ha i hyllorna!
Julius valde ett äpple, som ju symboliserar kunskap och visdom, och en blå bakgrund, eftersom blått symboliserar pålitlighet. [hjärt-emoji, hjärt-emoji]
Gustav hjälpte till att hålla ramen!
Det finns ett pysselbord också. På invigningsdagen pysslades det kungakronor, men under Höstlovskul kommer man att kunna göra masker istället, med olika munnar.
Det händer för övrigt massor av saker på Jamtli under höstlovet, 30 okt - 2 nov. Man kan prova vikingaliv i Hovparken, med bågskytte, kämpalekar, brödbakning, rungåtor och vikingahjälmstillverkning. Man kan hälsa på djuren i ladugården kl 15-16 varje dag och så förstås kolla in Öga mot öga och de andra utställningarna. Läs mer i Jamtlis kalendarium! Utställningen Öga mot öga visas till och med 22 april 2018.