Charina Knutson

Tysjöarna (södra)
Bara ett stenkast från Östersund finns ett fint litet naturreservat som heter Tysjöarna. På våren och försommaren är det ett riktigt fågelspanarställe, om man är intresserad av sånt. Det finns fågeltorn på flera ställen, och om man kommer från den norra sidan, Kännåsen-hållet, finns en fantastiskt lång träramp som gör området lättillgängligt för många. Men i söndags provade vi den södra vägen in i området. Då kör man helt enkelt västerut på Rådhusgatan, ut ur Östersund och genom Lugnvik, och svänger höger mot Kännåsen.
Efter en avfartssväng kommer man till den här korsningen där man tar vänster mot Kännåsen igen.
Efter bara 50 meter går det inte att missa, eller hur? Ta Tysjövägen mot Tysjöarnas naturreservat. Följ vägen 1 km så är du framme vid ett stort ICA-lager och en parkering där du kan ställa bilen.
Allt börjar med fina informationstavlor. På kartan till höger står man nu alltså längst ner, en bit söder om sjöarnas södra spets.
Man tar fart mot närmaste rastplats. Vägen märks ut med blå färg runt träden.
Man följer Semsån som porlar trevligt bredvid stigen. Man kramar ett knotigt träd.
Det är väldigt mycket vatten och våtmark, men det finns välskötta spänger att gå (eller springa) på. Vi tog östra sidan om sjön i dag för att det var 200 meter närmare korv.
Efter 1,2 kilometer kom vi fram till en Grillplats de Luxe. Stadig, upphöjd grill, vindskydd med ved (även om jag hade med egen som vanligt) och titta här!
En vedspänt!
Jag fick bra hjälp att göra småträn till elden.
Det var mulet, men ljumt och vindstilla och alldeles underbart. Som gjort för att fika och filosofera.
Vill du läsa lite om Tysjöarna finns det bra information på Länsstyrelsens hemsida!