Charina Knutson

Jamtli Julmarknad
I helgen var vi på Jamtli Julmarknad, som alltid arrangeras fredag, lördag, söndag under andra advent. Under tre dagar brukar ungefär 22 000 personer besöka marknaden, och så blev det också i år, med råge till och med.
Allra mest besökare är det på lördagen, då Jamtli brukar räkna in mellan 10 000 och 11 000 besökare. Det gör att det blir lite knökigt och kö-igt, men det gör å andra sidan att man får den rätta marknadskänslan! Det finns flera ingångar till marknaden för att underlätta folkflödet. Vi gick faktiskt in genom Jamtli Butik i år, där kan man också lösa biljett. Sedan gick vi direkt ut bland de drygt 200 utställarna!
(Just den här bilden är från Jamtlis hemsida, men den är så braa! Precis så här är det att komma ut på området.)
Det kan vara alla möjliga väder på marknaden, från slätregn till iskyla, men i år var det perfekt. Minus tre och massor av nysnö. Så stämningsfullt! Jag rekommenderar full utomhusklädsel; täckbyxor, grovstövlar, varma handskar och mössa. Man är ändå ute större delen av tiden och det är så jobbigt att frysa.
Vi var hungriga och började med att gå bort till den öppna ytan vid Jamtlis ladugård. Där var det lite food court med flera smarriga matalternativ. Vi åt grilltallrikar och hamburgare, men någon annan sålde älgkebab och en tredje halloumiburgare. Det finns lite av varje! Sedan fortsatte vi förbi fäboden och Café Slalom och hittade vändplanen för alla hästar och slädar som går runt området hela helgen.
Här längst bort på området finns också Jamtlis järnväg och hållplats, dit det gick ångtåg under marknadsdagarna. Så mysigt med ljudet och doften. Jamtlis sektionsledare för publik verksamhet, Lina Fredin, hälsade från tåget. (Foto: med tillstånd från Lina Fredin.)
Vill man slå sig ner och värma sig en stund finns gott om bänkar och blosskorgar. Den här stod vid Per Albin-torpet.
Vi gick vidare till Näsgården, för där passar Jamtli på att berätta lite mer om julförberedelser som de kunde se ut 1895. Jamtli Julmarknad är inte bara försäljning, det är kunskap och stämning också! Den här aktören var precis på väg att hämta ett grötfat i jordkällaren...
... och när vi kom in i köket mötte vi fler aktörer som visade julens matlagning anno 1895. Dagen innan hade det kokats grisfötter, i dag var det blodkorv som stod på göralistan.
Nere i Lillhärdalsgården 1785 lyste det i fönstren. Där kan man varje år hälsa på hos tomten och lämna sin önskelista, superpopulärt!.
Så midvinterkulet det är - ser jag nu när jag tittar på bilderna i efterhand! Tur att området lyses upp av slingor och girlanger, och alla försäljningsbodar förstås.
I år var jag här med min snälla kusin Torgny från Stockholm, hans fru, och ytterligare tre par som de hade lockat med sig upp till Jämtland. Alla hade en bra dag! Renkött, ost, tunnbröd och hemgjort smör var några av sakerna som fick följa med dem hem. Här är jag och Torgny!
Och inne i receptionen hittade vi världens bästa julmarknadsgeneral, Anna-Lena Ståhl, som varit en nyckelfigur i det här arrangemanget i många år. Tillsammans med Gertrud Olsson från Hushållningssällskapet får hon på något mirakulöst sätt ihop den här jättecirkusen varje år. Heders!