Charina Knutson

Månskensslalom i Mickelbacken
Nej, nu har vi bara legat i soffan och tittat på film hela jul och nyår. Dags att ta sig ut igen!
Jag öppnar 2018 med ett riktigt supertips. Om du har barn som vill åka slalom, men du vet inte hur mycket på en vinter, och de växer som ogräs, och du hatar att köpa och sälja grejor på Blocket hela tiden, och du inte är jätteinsatt i kantslipningar och bindningsmontage. Det vill säga om du är som jag. Hyr! Hyr grejorna! Säsongsvis!
Vi har gjort det i fyra vintrar och i kväll gjorde vi slag i saken en femte gång. Vi åkte till Mickelbacken i Gällö. Knappa 5 mil från Östersund. Lätt att hitta, på höger hand precis vid E14 innan du kommer fram till själva Gällö.
Tack vare rikligt snöande har backen öppnat för säsongen redan. Annars brukar de inte öppna förrän i mitten av januari, och då får man snällt vänta med att hyra skidor tills dess också, för backen och uthyrningen har samma öppettider. Parkera bilen och gå förbi Kafé Lyan.
Då kommer du till den lilla boden som säljer liftkort och hyr ut skidor. Om rätt person är inne kan man också få hjälp att valla och slipa sina egna skidor till en rimlig peng.
I boden jobbar ideellt folk, precis som i liften, och i kafét. Mickelbacken drivs av Gällö Slalomklubb. Alla är snälla och kunniga, även om det kan bli lite trångt när många vill hyra samtidigt.
I år, som alla andra år, glömde jag att väga barnen innan. Det är bra att kunna uppge vikt när personalen ska justera bindningarna, tänk på det.
Men nu, hörni, kommer det fina i kråksången. Skidor, pjäxor, stavar och hjälm för ett helt barn en hel säsong: 850:-. Älska föreningsliv och delningsekonomi.
Ready to rumble! Fullmånen lyste så oslagbart vackert över alltihop. Än så länge var bara lilla backen öppen, men den dög gott för att känna på grejorna så här första kvällen.
Flack backe är inte lika med långsam backe. Skuggan på bilden är Stella som just åkt i ett litet hopp.
Efter ett par timmar i backen var det dags att besöka Kafé Lyan. Ställen som Lyan är ytterligare en anledning att älska föreningsdrivna slalombackar. Titta prislistan! (Vill man ha med eget fika går det också bra, men då får man sitta en trappa upp.)
Barnen tog varsin kopp chokad, Stella en varm macka och Julius en varmkorv. Summa: 50:-. Jag menar, vad säger man?
Man säger tack för i kväll, Mickelbacken. Tisdagar och torsdagar kl 18-21, lördagar och söndagar kl 11-15. Så länge snön räcker. Mer info på hemsidan (uppdateras sparsamt) och Facebooksidan (uppdateras oftare).