Charina Knutson

En helg i Trondheim
I fredags hoppade vi på Norrtåg igen. Men den här gången åkte vi västerut! Vi åkte faktiskt så långt att vi lämnade Jämtland och landade i Trondheim istället. Så jag har uppfunnit en ny kategori blogginlägg som jag kallar för Utomläns. För en del fina Jämtlandsutflykter råkar faktiskt ligga på andra sidan länsgränsen! Vi stack iväg direkt efter skolan. Stella hade gjort fina middagsmackor och tagit med samlarkort på utrotningshotade djur som blev till ett evighetslångt spel med... hm... flexibla regler.
Vi hälsade på min barndomskompis Sara som numera bor i Trondheim med sin man och två barn som är lika gamla som Stella och Julius. På lördagen tog vi världslång sovmorgon innan vi drog ut på byen. Det finns ju ett måste i Trondheim, och det är Nidarosdomen. Vi inspekterade den invändigt och utvändigt.
Sara hade sparkcyklar som barnen turades om att köra. Det gjorde stadspromenerandet mycket roligare!
Trondheim är så vackert. Man kan bara gå runt och titta på hus och människor. Det finns massor av fina kaféer och butiker att fika på och titta i. Vi strosade runt ett par timmar innan vi åkte hem och fixade middag.
På söndagen tog vi långfrukost och en skogspromenad. Parker och skogsområden finns alltid nära till i Trondheim, som till och med har bondgårdar insprängda i stadsbilden.
Sedan drog vi ner hit, till Vidensenteret. De hade ett nytt planetarium som vi ville kolla in. Just nu visas filmen The Man from the 9 Dimensions, som vunnit pris för bästa planetarium-undervisningsfilm. Det var en fin dome med stolar som gick att lägga ner så att man såg rätt upp i kupolen. Alla fick 3D-glasögon.
Själva filmen var fint gjord men lite avancerad till sitt innehåll. Det var strängteori och elementarpartiklar så det stod härliga till. Och på norska! Men lite viskade översättningar gjorde att barnen hängde med hjälpligt, och specialeffekterna var verkligen coola. När filmen var slut kollade vi runt på resten av Vidensenteret. Det var inte alltför stort men fullproppat med pröva-på-aktiviteter på tema kropp och teknik. Stella prövade pulsen.
Julius lärde sig mer om djurens skelett och muskler på stora touchscreen-skärmar.
Och kopplade strömkretsar och styrde robotar.
Strax före 17 hoppade vi på tåget igen och var framme i Brunflo fyra timmar senare. En fin helg!