Charina Knutson

Åre - Björnen och Sadeln
Än är det lite kvar på skidsäsongen! Vill man åka snälla backar i Åretrakten är Åre Björnen ett bra ställe att börja. Här finns också Björnlandet, med alla de fantastiska trädjuren signerade Anders Suneson. Avfarten till Björnen ligger ett par kilometer innan man kommer fram till Åre by, om man kommer från Östersundshållet vill säga.
I Björnen finns fina spår för längdskidor, totalt sju spår mellan 1 och 15 km långa, men var uppmärksam på att de är avgiftsbelagda. För att hitta starten på längdspåren är det bara att hålla utkik på höger sida vägen några hundra meter efter den här viadukten. (Skistar skriver "XC" när de menar längd, det är en typ jättecool förkortning för cross country skiing.) Vill du istället åka slalom är det bara att parkera längs den här vägen och hoppa ut i pisterna som ligger på båda sidor om den. Då är ni ungefär där det står Valletorget här på pistkartan nedan. Vissa backar är så snälla att de knappt lutar, men de är fulla av pyttesmå barn som tar sina första åk, mycket sött!
För att komma upp till Björnlandet åker man lift B44, Järvliften, upp på Förberget. 
När man kommer upp tar man vänster mot Björnlandet!
Åk in till vänster en bit ner i pisten.
Då kommer ni att möta på alla de här filurerna, och några till. Björnar som driver After ski-pub, björnar som fjällräddar skidåkare i nöd, björnar som badar bastu och många, många fler. De flesta har också ljud i form av prat och musik som man kan stanna och lyssna på.
 
När vi hade sett hela Björnlandet gav vi oss av västerut i liftsystemet. Vi åkte backen och liften Hermelinen och kom bort till Sadelexpressen (B37), en rejäl sittlift som tog oss upp på Totthummeln.
Från toppen finns det flera härliga blå, lättåkta backar ner tillbaka till Sadelexpressens dalstation. 
Mitt i backen ligger restaurangen Kastrullen, som också har ett fikatält utanför. Vi satte oss i det uppvärmda tältet och tog lite varm choklad.
Sedan letade vi oss tillbaka till Björnen och bilparkeringen och åkte hemåt. En kul och lättsam skiddag!