Charina Knutson

Konsten i Torvalla
Ursäkta radiotystnaden - vi har varit tvungna att prioritera annat, och årstiden har också stått och tvekat mellan vinter och vår. Men i dag ville barnen testa sina nya kickbikes så jag tänkte att vi kunde åka och titta om konsten i Torvalla hade tinat fram. (Det hade den inte, men mer om det nedan.)
Torvalla utanför Östersund är ett stort bostadsområde som växte fram under 1980- och 1990-talen. Byggherrarna bestämde sig för att satsa ordentligt på offentliga utsmyckningar och därför är  "konsten i Torvalla" ett begrepp. Ett 40-tal konstverk finns runtom i stadsdelen, vissa inomhus i hälsocentraler och skolor, andra utomhus på oväntade ställen.
Jag hade ett tydligt minne av en blå port som ledde till en spännande stig med konstverk längs, och trodde att jag bara skulle hitta tillbaka dit av mig själv. Men si, det gjorde jag inte. Jag mindes ingenting, och det fanns heller ingen skyltning. Det tog en del googlande och surfande innan jag hittade rätt. Så behold, en skärmdumpskarta så att ni slipper göra samma misstag. Kör till det blå, darriga krysset på Vetevägen.
Där finns faktiskt en liten besöksparkering för konstpromenerare, och en riktigt bra karta som vi studerade en stund.
Peter Lindes "Meditation" sitter precis bakom och funderar över hur många fler som skulle kunna ha hittat dit med några pilar på strategiska ställen.
Precis innanför skymtar Blå porten av Lillemor Petersson.
Tyvärr var det lite för mycket snö fortfarande.Men om man om några veckor går in genom porten och följer stigen kommer man bland annat till Lillemor Peterssons Solhjul, som jag vet att barnen skulle ha gillat. Men vi får ta den stigen, som på kartan kallas för Konstgömman (eller, det står faktiskt "Kontgömman" men jag ska inte korrekturläsa på söndagar), lite längre fram.
Istället satte vi fart längs cykelvägarna.
Barnen är som Crocodile Dundee när han kom till New York - säger hej och goddag till alla vi möter, oavsett om det är andra barn eller äldre med vårdare och permobil. Väldigt rart. Vi höll höger förbi 4H-gården och kom förbi de här stora svängda husen.
Precis efter dem kommer ni till det som jag har markerat med en blå oval på skärmdumpskartan, nämligen Gunilla Bandolins Skypark. Det var länge sedan jag var dit också, men jag hade en tydlig vision om att det skulle gå att fika där. Uppfarten var lite snöig fortfarande...
Men upp kom vi. Och kickbikesen också.
Skypark är så fin. Hela kullen är konstgjord, och på toppen har Gunilla Bandolin skapat en nedsänkning för att man ska kunna kliva ner i den och skärma av sig från bostadsområdets ljus och brus. På botten av Skypark ser man bara en taggig kant av de översta stenarna (och numera också en hel del trädtoppar, det tror jag kanske inte att hon skulle ha gillat).
Som vanligt gör barnen något helt annat av miljöerna vi besöker. Julius fick associationer till en velodrom och började springa varv på varv med inåtlut.
Sedan var det akut behov av energipåfyllning.
Lite vår hade hittat hit upp också.
Eftersom Konstgömman var översnöad bestämde vi oss för att ta oss ner till Torvalla Centrum för att få se ytterligare några konstverk innan vi åkte hem.
- Är den här också en installation? undrade Julius men jag var tvungen att desillusionera honom och berätta att det bara var en helt vanlig påkörd lyktstolpe.
Inne på torget står Solur av Karin Bernholm.
Ytskiktet är gjort i vaskolit (cement, betong och marmorkross) och Julius tyckte att det var så mjukt.
Två andra konstverk skulle också finnas här. Clinch av Jörgen Stenholm var den första. Efter mycket letande insåg vi att bara fundamentet fanns kvar, skulpturen i glasfiber hade åldrats och inte gått att reparera.
Den andra var Häst som reser sig av Asmund Arle. Så här skulle den se ut (foto: Ösd kommun):
Till slut hittade vi stackaren, fast översnöad och täckt av gamla bananskal:
Vi hoppas verkligen att han reser sig snart.
Om ni vill hitta runt till konsten i Torvalla eller annan offentlig konst i Östersunds kommun kan ni besöka hemsidan Konstwebben. Där kan man söka på titel, stadsdel, kategori eller på en interaktiv karta. Alldeles utmärkt!