Charina Knutson

Kyrkås Kulturgård
Det har glunkats om Kyrkås Kulturgård förstår ni. Jag hade tänkt åka dit redan i somras men hann inte med i svängarna. Nu i december fick ägarna, duktiga Tobias och Maria Jonmeister, Heimbygdas byggnadsvårdspris för föredömlig antikvarisk upprustning. Då fick jag till slut ändan ur och kollade upp deras Facebooksida. Jag såg att de hade julmarknad den här helgen och drog med mig barn, sambo och svärmor!
Tobias Jonmeister är sjunde generation på gården, som ligger i Lungre alldeles nära Kyrkås kyrka, cirka 15 km öster om Östersund. För ett par år sedan löstes en del av Tobias skog in för att bli naturreservat. Tobias och hans fru bestämde sig för att återinvestera pengarna i gården.
Det gamla fina huset på bilden högst upp hade stått tomt i nästan hundra år. Nu inleddes en varsam renovering. Samtidigt byggdes ett nytt hus upp som fick bli gårdskök, tunnbrödsbageri och restaurang. På så vis kunde man börja ta emot gäster utan att göra våld på det gamla huset, som är daterat till 1826.
Vi började dock i det huset, för det var där det var marknad!
Huset har en mycket sällsam atmosfär! Påpälsade försäljare av lokalt mat- och konsthantverk sålde garn, tofflor, honung, skinn och andra produkter. Spånskivor var utlagda för att skydda golven mot grus och dobbar. På väggarna sågs återskapade tapeter efter gammal förlaga, eller så var det som här, brädväggar.
På väggen bakom Stella och Julius finns en fantastisk samling protokoll och propositioner från 1800-talet. En tidigare ägare av gården satt nämligen i riksdagens andra kammare och vistades i Stockholm flera månader om året.
Jag köpte havtornsolja och havtornsmarmelad från Oviken.
Sedan gick vi över till gårdsköket.
Där var det varmt, juligt och mysigt!
Jag åt hembakt tunnbröd med julskinka och drack varm äppelmust. Julius åt risgrynsgröt.
Det var jättefint att få komma på besök! Kyrkås Kulturgård har inga fasta öppettider, utan man får hålla utkik efter evenemang. Det kan vara exempelvis mathantverkskurser (fermentering, korvtillverkning och sådant) eller pizzakvällar med musik. I december har det bjudits både julfrukostar och julluncher. Just nu finns inga inplanerade publika evenemang men när de kommer annonseras de på Facebooksidan och https://www.kyrkaskulturgard.se/