Charina Knutson

Jordgubbar på Rödön
Jag har länge velat ta med barnen på självplock av jordgubbar på Rödön. I år blev det av, tack vare min svärmor och hennes sambo som bjöd med oss och visade hur det funkar! Det är rätt säsong nu, så passa på någon dag när det inte regnar. Om du utgår från Östersund är det bara att åka tvärs över Frösön, över Rödöbron och fortsätta några kilometer till.
Då ser man skyltar, kiosk och kafé på höger sida vägen.
Den vita paviljongen är ett kafé. I huset till höger kan man köpa färdiga jordgubbslådor, om man inte har tid att plocka själv. Den här dagen kostade lådorna 50 kronor litern, medan självplocket kostade 55 kronor kilot. Nästan halva priset om man plockade själv alltså. Jordgubbslanden ligger på ömse sidor om vägen, men i dag blev vi hänvisade till ett tredje område som låg ett par kilometer bort längs en grusväg i riktning tillbaka mot bron.
Där fanns parkering och västprydd personal som följde oss en bra bit upp längs raderna av jordgubbar. Det är stort!
Man blir anvisad en rad plantor var. Det som menas är själva raden, inte stigen mellan raderna. Proffsen ställde sig grensle över sin rad och plockade så så vis, vi hade mer en först-ena-sidan-sen-andra-sidan-teknik.
Jordgubbarna var fantastiska. Stora och fina. På trekvart hade vi fyllt våra hinkar och gick till invägningen. Man kunde betala med kort, Swish eller - bitcoin! 
Vi hade plockat totalt 8 kilo och betalade 438 kronor.
När vi hade betalat åkte vi upp till kafét uppe vid vägen. Här finns en massa gott fika - mycket kretsar kring jordgubbar förstås. Vi tog jordgubbstårta, kaffe och läsk.
Vid fint väder kan man sitta ute på gräsmattan...
...men vi valde lite skugga under det fina sol- och regnskyddet.
Sedan åkte vi hem och rensade! Vi lyx-åt massor med jordgubbar under 2-3 dagar, sedan halverade vi och styckfryste bitar till framtida smoothies, och så testade vi att koka sylt.
Ett tips är att inte ta för stora hinkar. Bären är mjuka och får lätt tryckskador om det blir för mycket tyngd ovanpå. Självplock var en jättemysig utflykt som vi garanterat kommer att göra igen!