Charina Knutson

Som en häst travar
I förrgår (ja, segt uppdaterat men bloggverktyget har haft tekniska problem) följde vi med på trav i Oviken. Vi hade aldrig varit på trav förut och tänkte att det kunde vara kul.
Historiskt sett är Jämtland ett travlän med många stall och till och med en egen travskola; Wången i Alsen som grundades i början av 1900-talet för att avla fram en riktigt stark nordsvensk brukshäst. Idag är det travsportens riksanläggning med utbildningar till bland annat travtränare och hovslagare.
Förutom travet i Östersund finns två travbanor i Jämtlands län där man kan spela "på riktigt": Hoting och Oviken. Dessutom ordnas ibland bygdetrav i Ammer och Vemdalen. I dag åkte vi som sagt till banan i Oviken, Ovalla. Man kör upp till kyrkan och sedan ner ett par hundra meter i backen ner mot Storsjön. Och tar in här!
Så ser man strax travbanan nere på flacken.
På Ovalla är det trav vid några tillfällen varje sommar. I dag var det sista gången och det var också lunchtrav, så tävlingarna sändes på tv. Det kostade inget att gå in, och bara 20:- att parkera.
Vi började med att ta en promenad till stallbacken. På större travbanor får man inte besöka stallbacken, men i Oviken får man, om man ser upp för passerande travekipage förstås.
Men titta, här träffade vi några som vi kände igen! Det är familjen Gustafsson-Halvarsson som bor i Tand precis som vi. De skulle tävla i lopp 8 i dag med sin häst Diamond Coin. Pappa Lars är kusk.
Banan ligger så fint och soligt. Uppe på krönet ser man silhuetten av Ovikens nya kyrka.
Till de här luckorna går man om man vill spela. Vi fick lite hjälp att satsa på vinnare och plats. Ta med kontanter, det går inte att spela med kort (även om det går att fixa fram kontanter med ett kort i en annan lucka).
Eftersom vi var med proffs så var campingstolarna medpackade. Bra tips.
Inför varje lopp fick vi hjälp att tolka de kryptiska förkortningarna i programmet. Vi spelade lite och förlorade lite, vårt sällskap spelade i varje lopp och kammade hem några tior varje gång.
Jag har aldrig fastnat för trav på tv, men det är faktiskt något helt annat att se tävlingarna på riktigt. Hästarna är så otroligt vackra och kraftfulla.
När vi blev hungriga tog vi några hamburgare och drickor som såldes till facila priser. Behållningen gick till Myssjö-Ovikens IF.
Det här var alltså sista tävlingen i Oviken för säsongen, sånär som på ett ponnytrav 1 september, och travveckan i Hoting har också passerat. Dock kör ju Östersundstravet tävlingar året om. Och bygdetravet på Björnvalla i Vemdalen äger rum den 18 augusti.