Charina Knutson

Gammalgården i Gärdsta
I Marby, på västra sidan Storsjön, finns en fin liten hembygdsgård som heter Gammalgården. Den erbjuder hembygdsmuseum, kafé och möjlighet att titta på medeltidskyrkan från 1300-talet. Tre önskningar i en! Och generösa öppettider, 11-17 varje dag hela sommaren, Facebooksida här.
Om man utgår från Östersund finns flera sätt att ta sig till Gärdsta, se kartan. Det vackraste och kortaste är ju dock att ta bilfärjorna, först Isöleden över till Norderön och sedan Håkanstaleden från Norderön över till västra sidan sjön. Bilfärjorna är gratis, info om tider och leder finns på Trafikverkets hemsida.
När man väl kommer till Gärdsta går det inte att missa Gammalgården, den ligger precis vid vägen. Generösa parkeringar finns alldeles intill.
Vi började med att titta på utställningarna i de gamla husen.
Det föremål som Marby är mest känt för är Marbymattan, en matta som kol14-daterats till 1300-tal eller tidigt 1400-tal. Den har sitt ursprung i Anatolien, ett område i nuvarande Turkiet, och är en av världens äldsta mattor. Ingen vet hur den hamnade i Marby. Originalet finns på Historiska museet, men en knuten matta inspirerad av Marbymattan finns i Gammalgården, liksom lite texter om mattans bakgrund.
Ute på tunet finns ytterligare en byggnad med skolutställning och toaletter.
Efter att ha tittat på samlingarna gick vi in och tog en fika. Den var lite ruggigt så vi valde rummet med en öppen brasa.
Det blev våfflor och mackor till överkomliga priser!
Sedan tittade vi på 1300-talskyrkan. Maffiga väggar.
Interiören innehåller några fina inslag, som predikstolen, kyrkbänkarna och altaruppsättningen. 
En alldeles lagom tur en dag när vi trodde att vi inte orkade hitta på nåt! Det är så skönt att bara komma ut och lufta sig lite, se nåt nytt och ta en våffla :-)