Charina Knutson

Skördefest
För femte året i rad ordnades i dag en heldag som går under namnet Skördefest Jämtland Härjedalen. Det är Torsta AB och Jämtlands läns hushållningssällskap som samordnar en massa matproducenter så att allmänheten kan hälsa på hos bönder, odlare och hantverkare. Vi åkte till Revsund!
Först E14 till Pilgrimstad där vi tog höger ner över järnvägen...
Efter 14 km kom man mycket riktigt till Revsund och en T-korsning där man intuitivt förväntades veta åt vilket håll Revsundslogen låg. En liten Skördefestsskylt här hade varit toppen!
Vi testade vänster först men det var förstås åt höger, mot Bodsjö. Uppför en backe bara, så ser man strax skyltar med Revsundslogen på.
Det var massor med folk! Vi parkade och gick nerför den fina gårdsvägen med utsikt mot Revsundssjön.
Vi valde Revsund för att de hade samlat många olika producenter på samma ställe. Först kollade vi in grönsaker från Bodsjö prästgård.
Sedan klappade vi fina fårskinn garvade utan krom. Älskar får. Lammgården i Ösjö håller bara hotade lantraser, och vi pratade länge om framtiden för svensk ull, nödvändigheten av spinnerier och fårens allmänna förträfflighet.
Joho, sedan gick Swish-appen varm. Det började hos Revsundshonung som hade så mycket fint och gott: smaksatt honung, nyslungad honung som såg ut som flytande guld, fina honungsburkar med en bit vaxkaka i, och så vidare, och så vidare. Handlade multo av damen i dagens snyggaste mössa.
Och så förstås: ett ordentligt stopp hos supertrevliga Gustaf Hylén, som med sin fru Kerstin driver både Bakgården (med surdegsbageri och öltillverkning) och själva Revsundslogen, där man kan sitta varmt och mysigt och äta närproducerad mat. Inte årets alla dagar förstås, men jag träffade en bekant som exempelvis brukar äta julbord i Revsundslogen och det är tydligen något alldeles extra. Gustaf hade i dag hjälp av sin multibegåvade dotter Jonna. Bra folk! Och gott bröd: jag köpte en levain, en Gotlandslimpa och en med nötter och frön. Sjukt goda till fisksoppan jag gjorde när vi kom hem.
M-hm, och så var det dags för ost. Alla som känner mig vet att det är min svagaste punkt. Utanför Revsundslogen stod Ann Klensmeden från Åsbergets Gårdsmejeri och bara snärjde mig i sitt nät. Swish, swish lät det.
Herregud så mycket gott!
Sedan var alla fikasugna. I logens matsal serverades soppa.
Men vi gick en trappa upp där det utlovades "gofika".
Kronans kaka, chokladbollar, saft och ett sällsamt hemmagjort te blev det.
Sedan gjorde vi lite försök att klappa getter. Egensinniga typer det där.
Och nu är det kväll och jag har precis kvällsfikat den här. Det kan vara den godaste osten 2018.
Om du missade Skördefest JH i år, så håll utkik nästa år! Över 50 producenter på 22 orter ställde ut i år och något säger mig att antalet inte kommer att minska till 2019.