Charina Knutson

Stocke Titt kafé och museum
I söndags tog vi en tur till Stocke Titt för att fika men också för att besöka den nya utställning som Frösö hembygdsförening har låtit bygga. Stocke Titt ligger fantastiskt vackert med utsikt över Storsjön och fjällen. Följ skyltningen mot Frösö kyrka bara och åk ytterligare en kilometer så ligger Stocke Titt på höger sida. Håll utkik efter utkikstornet!
Stocke Titt som plats är hembygdsgård för Frösö hembygdsförening, men kafét Stocke Titt är utarrenderat till duktiga entreprenörer. Platsen är speciell! Här låg nämligen Frösö trivialskola mellan åren 1679 och 1847. En trivialskola var en skola som erbjöd grundläggande utbildning till unga pojkar. De fanns främst på orter med domkyrkor, men om jag minns rätt så var förläggandet av en trivialskola till Frösön ett led i försvenskningen av Jämtland, som ju blivit svenskt vid freden i Brömsebro 1645. 
Många av skolans byggnader är borta men några är kvar, som det vita stenhuset som var Jämtlands första bibliotek, och den lilla röda Collegabostaden (lärarbostaden) där den nya utställningen har byggts.
Utställningen, som heter "Lära, leka, leva", invigdes hösten 2021. Nu kan man se den varje dag kafét är öppet. Man kvitterar ut en nyckel från kafét och släpper in sig själv. Kafét i sin tur är öppet måndag-fredag 11-18, lördag-söndag 11-16 fram till den 31 augusti, därefter bara på helgerna.
Collegabostaden är ett väldigt litet och mysigt hus med lågt i tak. Det är riktigt förbluffande hur mycket utställning de har lyckats få in på ganska få kvadratmeter! Flera pensionerade Jamtlikolleger har varit inblandade i produktionen (Ulla Oscarsson, Ove Hemmendorff, Magnus Bohman) och när man vet det, så ser man Jamtlistilen lite här och där.
Som till exempel i de vändbara porträtten där man kan läsa om några av de elever som gjorde nationella och internationella karriärer... 
... och i gestaltningen av pojkarnas matschema, som har tryckts på en linneduk av Frösö handtryck - ett grepp som lyser Ulla Oscarsson 😀 Ulla är den underbara kollega, estet och livsnjutare som har  producerat utställningarna i Jamtlimuseet och Härjedalens fjällmuseum. Bland annat!
Barnen får ett eget uppdrag: att leta reda på alla små möss som har gömt sig i utställningen.
De är luriga, mössen. Vissa finns inne i montrar, andra är på väg in i väggen! Mössen är tovade i ull och väldigt harmlösa.
Men det är elevernas liv och villkor som är i fokus i utställningen. Pojkarna var mellan 7 och 20 år gamla och skolan var i form av ett internat, så pojkarna inackorderades terminsvis och fick ha med sig mat och pengar så att de klarade sig. På Frösö hembygdsförenings hemsida finns en fin sammanfattning av hur det var att gå på trivialskolan. Det var hårda bud! Uppstigning 05.30 och skolstart 07.00. Sov gjorde man flera pojkar i varje säng och om man inte skötte sig fanns det hårda straff.
Med hjälp av en skolpojkes dagbok har Anders Suneson gjort en fantastiskt fin tecknad serie över livet i skolan. Man kan bläddra i serien på plats i utställningen, och köpa med sig ett eget exemplar hem - köpeexemplaren finns i kafét.
Sammanfattningsvis är utställningen mycket välgjord och sevärd! Text och gestaltning är genomarbetade och funkar för både barn och vuxna. Man får empati för de pojkar som bodde och studerade här, och en svindlande känsla av hur åtråvärt och stort det kunde vara för en familj att kunna skicka ett barn till skolan.
Det enda jag tyckte var lite synd var att avsnittet om kvinnorna på skolan, som husföreståndare och skolpigor, var lite svårläst. Det hängde i spisen, vilket var smart, men texten var monterad på plexi som skapade blänk och för liten kontrast.
När vi hade tittat på utställningen låste vi efter oss och gick och fikade. Räkmackor, tunnbrödstutar och toasts slank ner som ingenting!
På baksidan av kafét finns en liten balansbana att skutta runt på för de mindre barnen.
Innan vi åkte gick vi också upp i utsiktstornet. Man ser långt och det finns teckningar på räcket som hjälper en att förstå vilka fjäll och öar och sjöar som är vilka.
Om man tycker att det verkar spännande med trivialskolor kan jag tipsa om en nyutkommen bok av Birger Ekerlid. Den heter "Han ville sprida ljus över Jämtland. En berättelse om prosten Zacharias Plantin, Frösö trivialskola och 1600-talet". Birger porträtterar också Plantin i en artikel i årsboken Jämten, som kommer i november 2022!