Jämtland och Härjedalen har haft sin beskärda del av gruvbrytning, även om de stora industrierna [tack och lov] har uteblivit. På 1700-talet hittade man, och utvann, koppar på flera platser i länet, bland annat i Fröå nära Åre.
Fröås historia börjar på 1740-talet. Anna Larsdotter, vars by Hårbörsta hade fäbodar i Fröå, tog med ett par malmbitar och visade för inspektorn Anders Floor och brytningen kom igång. Den pågick sedan i fyra perioder ända fram till 1919! I dag är Fröå ett fint besöksmål med - skulle det visa sig! - ett helt fantastiskt matställe dessutom.
Det är lätt att hitta till Fröå. Strax innan man kommer fram till Åre (om man kommer från Östersundshållet) finns avfarten upp mot Björnen och Copperhill. Det är också avfarten mot Fröå. Bara att hålla stadig kurs på 7 km grusväg.
En liten gruvgubbe talar om när man är framme!
Det finns gott om parkeringar, även för bussar. I början av besöksmålet, som ligger i en sluttning, finns en fin liten tredimensionell karta som tyvärr inte är så lätt att orientera sig efter.
Å andra sidan är det svårt att gå vilse på det här lättoverskådliga området, så det spelar inte så stor roll. Det mest iögonenfallande är de stora fälten av varp, alltså bortsorterad sten som inte har innehållit tillräckligt mycket koppar för att vara intressant. Man kan gå över fälten och tänka på att varje liten sten är hitfraktad med människohänder från förr.
Efter lite vandring i området drog vi till Bergstugan för en kaffe.
Det finns en del byggnader med koppling till gruvnäringen, men många verkar vara rekonstruerade. För den tekniskt intresserade finns säkert en del att fördjupa sig i, hur som helst. Det jag visste sedan tidigare var att det skulle finnas en pivå, ett slags mekanisk manick för omkoppling av de linor som drog malmvagnar och -tunnor. En fin liten byggnad, eller hur?
Jag vet inte vad vi hade förväntat oss, men inte detta! Bergstugan är, åtminstone just nu, en restaurang med ambitioner.
OK, kanske i en övre prisklass, men ni skulle ha sett salladsbuffén, och BRÖDBORDET, med nybakat bröd, Husåknäcke, finostar och hjortronmarmelad! Det fanns också sillar och en kavringstårta (!). Ingen vanlig våffelstuga detta.
Om vi hade vetat detta skulle vi ha satsat på lunch här förstås. Men nu var vi hyfsat nyätna och orkade bara en våffla i alla fall. Och den var allt lite extra den också.
På väg ner till bilen igen hittade vi faktiskt en lite bättre skyltarsenal, den står mer uppe vid själva Bergstugan. Man får både veta mer om gruvan och se lite tips på vandringsleder runt Fröå. De är bara några kilometer styck och verkar lättgådda. Dem får vi ta en annan gång!
Förutom själva miljön och Bergstugan så ordnas mängder av aktiviteter, demonstrationer och musikkvällar i Fröå under sommaren. Aktuellt program här!