Charina Knutson

Tibrandshögen
Tibrandshögen är en märklig plats precis vid Rödöbron. Det är en kulle där det har funnits en medeltida borg, men arkeologiska undersökningar visar att platsen har varit brukad sedan 4 000 år tillbaka. Borgen lär ha bebotts av den danske fogden Tibrand, som var så illa omtyckt att han till slut dödades av jämtarna. Borgen förstördes sedan i början av 1400-talet, på order från unionsdrottningen Margareta.
I dag är Tibrandshögen en jättefin utflyktsplats. Om man kör över Frösön, förbi flygplatsen, kommer man till Rödöbron. PRECIS när den har landat på andra sidan svänger man höger in på en liten väg med en parkering. Då är man framme! Kolla efter en rest sten så hittar du också en liten pil som visar vägen vidare:
Stigen leder in i skogen. Någon har varit här före oss och lämnat stora fotspår...
Det är ett litet Storsjöodjurs-skämt som har funnits på platsen länge. Jag var glad att det fanns kvar! Förutom spåren har Storsjöodjuret också lämnat några mockor efter sig, och lite matrester.
Några steg till, och man är framme vid en fin strandremsa. Här finns ett vindskydd med grillplats:
Och när man vänder blicken längre bort ser man Tibrandshögen torna upp sig. Man bara måste till topps!
Efter en stund tittande på utsikten gick vi ner igen. Det fanns några fler badande familjer än vi på plats i dag, men inte så att det kändes trångt direkt.
Vi satte oss på filten och åt lite sallad. Supertrevligt sällskap hade vi också! Jennifer Korsgren, reporter på Länstidningen, hängde med oss i dag. Så förhoppningsvis kommer det några rader om Jämtland för soffpotatisar i LT om några dagar!
När vi hade ätit spelade Stella strandtennis med Jennifer. De hade så roligt att Jennifer skrattade så hon fick ont i käkarna. Jag kastade lite frisbee med Julius som bara fick ont i ett knä. Sedan var Jennifer tvungen att åka tillbaka till redaktionen fastän alla var rörande överens om att det hade varit mycket roligare om hon hade varit kvar.
Vi stannade lite till, dock! Stella och Julius hade tagit med sig sina walkie talkies och började testa räckvidden. Faktiskt kunde Stella prata med Julius där han stod på Tibrandshögens topp (han syns om man zoomar!). Hon gav honom märkliga uppdrag och konditionsutmaningar som han glatt utförde.
Sedan åkte vi hem igen!