Charina Knutson

Ragunda gamla kyrka
På väg från Östersund mot Sollefteå, längs riksväg 87, kommer man till den här korsningen. Om man tar höger kommer man in till Hammarstrand, om man tar vänster kommer man till Pålgård och Ragunda gamla kyrka. I dag tog vi vänster!
Jag har länge varit nyfiken på Ragunda gamla kyrka, som är daterad till cirka 1500. I sällskap med boken "Svenskt eller danskt - kyrklig inredningskonst i Jämtland 1520-1720" av Ingrid Telhammer åkte vi nu äntligen dit. Kyrkan är lätt att hitta och ligger bara någon kilometer från vägen. 3-30 juli 2017 är den vägkyrka och öppen för besök alla dagar 11-17.
Först letade vi upp det danska riksvapnet, som är målat ovanför dörren till sakristian. Barnen tyckte att det var jätteroligt att vi skulle ha varit i Danmark om det hade varit för 400 år sedan. (Jag ber om ursäkt för den ekivoka avstavningen i vapnet, avd. Saker man inte behöver peka ut för barnen).
De vackra kalkmålningarna är alla från omkring år 1600. De målades över år 1701 men togs fram igen vid renoveringen på 1920-talet. De är lite färgsvaga men med Ingrid Telhammers bok och barnens skarpa blickar hittade vi både Sankt Göran och draken och Kristi sista måltid (nedan).
Altaruppsatsen från 1689 är verkligen fantastisk - och ännu mer fantastisk blir den när man får reda på att den har snidats av jämtlandsbonden Anders Olsson från Hållborgen, Revsunds socken. Vilken kille! Jag fick med nästan hela på bild, hrmmm.
Den söta S:t Anna-figuren, med Jesus och Maria i knät, är kyrkans äldsta inventarium daterad till 1520-talet.
Väl värd ett besök, med eller utan Telhammer under armen!