Charina Knutson

Hoverberget
I fredags, sedan vi hade ätit glass på Kossans, fortsatte vi ut till Hoverberget. Det ligger som en knul på Storsjöns västra strand. Om man flyger till eller från Östersund ser man Hoverberget på långt håll, den sticker upp så fint.
På den här udden finns massor med fina vandringsleder som inte är alltför långa att gå, cirka 1-3 km.
Vi började med att åka på uddens östra sida och ta vägen upp till Toppstugan. Här finns ett café, som tyvärr var stängt precis i dag, och ett utsiktstorn med Storsjöodjursdekor.
På toppen av tornet finns fina illustrationer längs räckeskanten, så att man förstår vad det är för utsikt man ser. Sådant uppskattar jag mycket!
Fina barndomsvänner var med på turen. Från vänster jag, Malin, Petra.
Vi gick ner och tittade till cafét.
På baksidan fanns en fin brygga att gå ut och titta på utsikten ifrån.
Stella och Julius hittade en originell stol istället.
Anledningen till att toppstugan var stängd, var att de förberedde sig för en stor aktivitetsvecka som heter "Vidunderliga dagar i Hoverberg". 6-12 augusti händer det massor med saker i trakterna, spana in programmet här!
Vi hade en sak till på listan i dag, och det var att besöka "Sveriges största klippgrotta", Hoverbergsgrottan. Då åker man runt udden och håller utkik på västra stranden istället.
Hoverbergsgrottan upptäcktes 1897 och var först 81 meter lång, trodde man. Nu har forskare hittat en fortsättning på grottan, så den totala längden lär vara 170 meter. Men det är de första 81 man kan besöka. Det kostar 70 kronor att gå in i grottan. Barn upp till 11 år går gratis.
Vi satte av uppför berget. Det är ett par hundra meter med ganska brant stigning.
Till slut var vi framme. Kylan svepte ut genom den lilla öppningen.
Det första utrymmet är inte otäckt alls. Hit hängde alla med, både barn och vuxna. Dagsljus kommer in genom taket.
En liten trappa ledde ner till nästa utrymme. Här blev det för läskigt för barnen, Julius gick ner några steg men vände sedan. Men vi vuxna tog oss hela vägen ner utan problem.
Svårfångad på bild var den, grottan. Men det är högt i tak, rymligt, lite fuktigt. Det droppar från väggarna. Ett konstprojekt hade monterat bilder runt om i grottan. Kreativt tänkt, men jag hade föredragit naturupplevelsen som den var.
Hur som helst kul att se och värt ett besök!