Charina Knutson

Sjöändan
"Välkommen till Bräcke - stanna så länge du vill!" står det på en skylt när man kör in i Bräcke samhälle. Och det gjorde vi verkligen i går. Det mulna vädret till trots var det världens bästa dag för bad. Det var 26 grader varmt, kvavt och lugnt. Och Julius fyllde 8 år.
Vi åkte till Sjöändan, en lång sandstrand bara ett par kilometer från E14. Det är en naturstrand. Inga omklädningsrum, ingen kiosk, bara skog och sand.
Det är långgrunt och grävvänligt.
Utemöblerna håller naturen på att ta tillbaka. Men det finns en eldstad om man vill grilla. Och om det inte är generellt eldningsförbud i Jämtlands län, förstås, som det har varit den här sommaren.
Vi hade fruktsallad med oss.
En bit bort låg det allra bästa. Bensjöån flyter ut i Revsundssjön precis här. Den slingrar sig fram, grund och varm. Vi pratade om meanderbågar och körde tävlingar av typen "Vilken kommer först, pinnen eller barkbiten?".
Vi ville aldrig åka härifrån och stannade till det nästan var försent.
Men eftersom infartsskylten hade lovat att vi fick stanna så länge vi ville så åkte vi till Bräcke Pizzeria och slogs med några getingar över en middag. Sedan var det dags för dagens sista stopp, Glassbaren [hjärt-emoji, hjärt-emoji].
De kan inte göra några strutar just nu. Våffeljärn + utetemperatur ihop gör att det blir för varmt i butiken och glassen smälter!
Men vi tog gladeligen några bägare istället. Och Julius fick en fin avslutning på 8-årsdagen.
Hitta till Sjöändan? Lätt som en plätt. Om du kommer från Östersund kör du igenom hela Bräcke och precis när byn tar slut svänger du höger mot Våle och Hunge.
Följ vägen ca 3 km och titta på alla vackra trähus som ligger längs. När du har kört över en järnvägsbro är det dags att hålla utkik till höger. Då ser du en glänta där du kan parkera.
(Tack Bengt-Erik för tips och vägbeskrivning!)