Charina Knutson

Skateboard på Östersunds Brädklubb
Två söndagar på raken har vi testat Östersunds Brädklubb på Bangårdsgatan 43. En helt fantastisk liten plats med det upplägg som jag älskar så mycket: opretentiöst, ideellt, vänligt. Snälla föräldrar som hjälps åt att hålla öppet. 
Vi fick inte åkt så mycket skateboard och inlines som vi hade tänkt i somras. Det är ont om asfalt i Tand, helt enkelt. Därför har jag haft span på Facebooksidan Östersunds Brädklubb där föreningen, som är nystartad, uppdaterar föredömligt ofta om öppettider och vilka grupper som är välkomna när. Eftersom det bara är vanliga medlemmar som hjälps åt att hålla öppet, är det inte säkert att det är samma tider varje vecka.
Söndagar kl 10.00-12.00 har det en tid varit nybörjarskate för barn 0-9 år. Inte ledar-lett, utan föräldrarna har fått vara med och hjälpa sina barn istället. Det har varit toppen för oss!
När man kommer in så hänger man av sig ytterkläder och drar på sig innegympaskor. Sedan går man uppför trappen till receptionen.
Där stod både förra söndagen och denna snälla Heidi.
Man betalar 100:- i medlemskap (300:- för familj) och sedan 50:- för varje gång man är där och åker. Man måste skriva in sig med personuppgifter och sådant. Betalning sker bara med Swish! Det finns ett litet kafé också om man blir fikasugen.
Sedan är det bara att ta på sig skydd: knäskydd, armbågsskydd och så hjälm förstås. Allt finns att låna, om man inte har hunnit fixa egna grejor.
Sedan går man en trappa ner och sätter igång. Vi hade sådan tur att Heidis man hade tid att visa oss lite i början. Notera: om man är förälder och ska hjälpa sitt barn att komma igång, är det bra att ha med egna gympaskor och vara redo att springa bredvid! Det är också ganska svalt i hallen, så ta med en tröja om du är frusen.
I dag hade vi också fått med oss Julius bästis Oliver, och min arbetskamrat Erika med dotter. För bästa julstämning såhär på tredje advent hade Stella tomtemössa under hjälmen 😂
Först får man bara åka lite på brädan, med hjälp av en kompis eller vuxen, och hitta balansen. Sedan får man testa att själv ta fart genom att sparka på lite med ena foten. Efter det är det dags att börja åka i lite med- och motlut! Det kan man testa till exempel här:
Eller som killarna, här:
Eller ute i betonglandskapet:
Eller i den stora coola poolen!
Alltså, så himla roligt. Barnen blev duktiga så snabbt och ville inte sluta åka.
Inte ens vissa element, som tyckte att det var vääääldigt tidigt att kliva upp och åka någonstans 9.30 en söndagmorgon, kunde stå emot. Istället var elementet så här glatt i slutet av dagen (samt önskar sig en skateboard i julklapp):
Det är lätt att hitta till Bangården. Man åker bara Bangårdsgatan söderut, med Östersund i ryggen. När man kommer till rondellen vid Erikshjälpen är det dags att se upp!
Åk bara rakt fram, preciiiiis förbi Erikshjälpen, så ligger Bangården i samma byggnad, just när Erikshjälpen tar slut. Håll utkik på vänster sida så ser ni den lilla skylten! Och kom ihåg att kolla Facebooksidan för aktuella veckoscheman. Förutom nybörjartider för skate finns det tider för till exempel inlines, kickbike, familjeskejt och mogenskejt!