Charina Knutson

Teknikland
Teknikland ligger ca 1,5 mil från Östersund, längs E14 mot Sundsvall. Lätt att få syn på. Militärflygplan och fordon står parkerade och visar vägen.
Under många år fanns här bara ett Flyg- och Lottamuseum med en fin samling flygplan. Men sedan 2010 är anläggningen utökad med militärhistoria, veteranfordon, radioteknik och roliga experiment. Då fick den också sitt namn Teknikland för att visa på bredden i innehållet.
Man börjar med att gå till huset som heter Kronan. Här betalar man entréavgiften, som är 150:- för vuxen och gratis för barn upp till och med 18 år i vuxens sällskap. Teknikland är en del i Jamtlifamiljen, så med varje betald entré följer ett litet rabattkort som man kan använda när man löser entré på något av de andra ställena (Jamtli och Härjedalens Fjällmuseum).
Stella och Julius börjar alltid med att gå till byggnaden som heter Garaget. Här finns nämligen den underbara tekniska verkstaden för små och stora barn, KomTek. Just i dag träffade vi på museichefen själv, Rickard Wahlström. Han visade hur man kunde bygga egna pappersraketer och skjuta iväg dem med tryckluft.
Han och hans kolleger kan också hjälpa den som vill testa pistolskytte eller bygga något särskilt i Lego. En 3D-skrivare fick vi också titta på.
Och en Lego-robot som hugger efter en om man försöker klappa den på nosen.
I Garaget finns också utställningar om kommunikationshistoria som radio och TV.
Och så ett garage förstås, bland annat med fina gamla veteranbussar...
... och lite väntrumsnostalgi. Väggarna pryds av karikatyrporträtt av jämtländska bussförare från förr. Om man känner igen någon kan man lämna sitt minne i en gästbok.
Den här kuben med kuddar i olika former har varit Stella och Julius favorit i många år. Så enkel och så himla rolig.
Liksom lekmiljöerna som Teknikland fick loss från Junibacken, med tema från olika Jan Lööf-böcker. Den här är ur klassikern "Morfar är en sjörövare".
En annan byggnad på området heter Garnisonen. Här finns utställningar om det militära livet i Jämtland under flera hundra år. Man kan gå i en vindtunnel och uppleva hur det var för karolinerna att gå över fjället, det där nyåret 1718. Eller uppleva ett avlyssnat hotellrum under kalla kriget. Eller helt enkelt få veta mer om regementena i Östersund, de som haft sådan inverkan på hela stadens sociala och ekonomiska liv.
På bilden ser ni också en av flera lekfordon som finns i Tekniklands utemiljö. En gigantisk sandlåda ingår också. Samt möjlighet att köra små elbilar.
Inne i Kronan finns ett kafé där snälla Frida gjorde i ordning några köttbullemackor åt oss när vi blev hungriga. Hon gör också dagens lunch varje dag, och serverar glass och fika. Många åker hit bara för att luncha, det kan man göra utan att lösa in sig på Teknikland.
Efter att vi hade fyllt på lite energi gav vi oss i kast med Flyg- och Lottamuseet.
Här finns helt enkelt massor med flygplan för den som gillar det (det här är bara en bråkdel).
Leka går också bra. Man kan vara flygledare och pilot runt ett litet kontrolltorn. Eller vika pappersflygplan enligt olika förlagor och se vilken som flyger bäst.
Eller prova en fallskärm och slänga sig ut från en liten pallstege.
Teknikland har helt enkelt väldigt mycket, och för olika smaker och åldrar. Teknikland har öppet varje dag fram till den 19 augusti. Tider och priser här!