Charina Knutson

Västbyviken
När det är så här varmt gäller det att hitta någonstans att doppa sig!
På Bynäset, Frösön, finns en fin strand som många har börjat hitta till. Bynäset var länge stängt för allmänheten eftersom det var militärt övningsområde. Nu har delar av Bynäset röjts upp och öppnats för bad och friluftsliv. På den lilla landtungan som förbinder Frösön med Bynäset finns en fin vik som heter Västbyviken, inringad med rött på min karta.
Om man vill hitta dit följer man skyltningen mot Frösö kyrka, kör förbi den och nerför backen mot flyget och in på Frösö Park.
Efter någon kilometer rakt fram finns en skylt till Bynäset och Västbyviken. Fråga mig inte vem som har gjort den grafiska profilen för Bynäset.
Och efter ytterligare någon kilometer grusväg dyker det upp skyltar om var man ska ta in till höger för att hitta till stranden. Några parkeringsplatser finns precis vid badplatsen, men är det fullt där kan man fortsätta rakt fram till en större besöksparkering. Det kostar inget att parkera.
När sedan tar grusvägen in kommer man till detta: en gräsyta, en grusstrand och, i går, massor med folk!
Sist jag var här var 2014. Då fanns ingen besöksservice alls. Nu finns en enkel omklädningshytt...
... några bajamajor, lite strandspel att låna, samt en kiosk med enkelt utbud. Mackor, godis, glass, kaffe, dricka.
Kiosken tar bara kontanter och Swish, så några besvikna norrmän med betalkort fick vända i luckan.
Jag och barnen hade massor av fint sällskap. Både vår grannfamilj och så min kompis Petra och hennes son Erik som just kommit upp från Stockholm.
Petra och Erik var sjukt badsugna efter en svettig tågresa och slängde sig i!
Erik och Julius grävde lite grus.
Julius startade en affär som sålde lakritsströssel.
Stella badade så intensivt att hon inte ens kunde komma upp och äta sin lunchsmörgås på stranden. (Och varför skulle man?) Det var +21 i vattnet vilket är storartat för att vara Storsjön.
En avslutande omgång "Apan i mitten" och sedan hemåt!