Charina Knutson

Döda fallet
För bra precis 222 år sedan, natten mellan den 6 och 7 juni 1796, inträffade en katastrof i östra Jämtland. I ivern att skapa en hinderfri flottningsled för allt timmer som började avverkas i Jämtlands skogar, grävde projektledaren Magnus Huss lite för djupt i en sandås. Hela Ragundasjön tömdes på vatten på bara fyra timmar. Den mäktiga Storforsen fick se sig snuvad på vattenmassor och blev istället Döda fallet. Dit åkte vi i dag!
Döda fallet ligger 11 mil öster om Östersund, längs riksväg 87. Det är tydligt skyltat längs vägen och går inte att missa!
Man tar höger nerför en liten backe och kommer till en (betal)parkering. En gångväg leder vidare mot kafébyggnaden.
I backen ner till höger ligger den vackra vridläktaren. Den byggdes 1992 och har hyst publik till många sommarteatrar; den om Vildhussen själv, men också till exempel flera Shakespeare-dramer. Vänta nu, här håller ju några på att snickra och repetera!
Det är Teater Oberon som kommer att sätta upp Beppe Wolgers Dunderklumpen! i sommar! Vi slog ett varv så att barnen fick se framsidan på läktaren som tar 400 personer.
Sedan gick vi för att se på själva fallet, som faktiskt är ett naturreservat.
Man börjar med att gå över järnvägen. Vridläktaren tronar i bakgrunden.
Sedan följer hundratals och åter hundratals meter av trappor och spänger. Hela fallet är väldigt lättillgängligt, och det gör det till en perfekt plats att stanna på när man till exempel är på biltur och behöver sträcka på benen.
Utsikten är magnifik!
De många jättegrytorna fascinerar - hål som bildats i berget när stenar borrat sig ner. På det finaste stället ligger stenen kvar.
Här är två grytor lite i skuggan av oss.
I kungastenen har två kungar lämnat sina autografer. Oscar II, med det tydliga datumet ovanför, och så allra längst ner Carl Gustaf som var här vid 200-årsjubileet 1996. Fram med förstoringsglaset.
På väg tillbaka såg vi skådespelarna repetera uppe på kanten.
Och från en lada kom musik. Det var teaterkapellet som övade: Kerstin Wikström, Fredric Thurfjell och Jesper Lindgren. Om Kerstin är bekant kan det vara från barnprogrammet Björnes Magasin, eller från någon av de många scensamarbeten hon har haft med bland andra Anders Linder.
Fredric hade Sveriges största saxofon! Och minsta!
Efter en trevlig pratstund gick vi upp till kafét. Lyssna nu: Döda fallets kafé har öppet ALLA DAGAR 1 JUNI-31 AUGUSTI KL 11-17. Det, mina vänner, är en turistgärning. Dessutom har de öppet ännu längre under de dagar som det spelas teater, vilket i år är 15 kvällar under perioden 4-22 juli.
Barnen fick mjukglass samt fri tillgång till topping.
Vi satte oss ute. Efter en stund konstaterade Julius att det inte bara var i Storforsen som det bildats jättegrytor.
Allt går igen! Själva blev vi grymt sugna på att gå på Dunderklumpen i sommar. Jag tror att det blir jättebra! Affischnamn är Thomas Hedengran som Dunderklumpen och Kajsa Linderholm som Blomhåret och Mamman. Karl Seldahl regisserar! Biljetter här!