Charina Knutson

Brunflobadet
Jovisst, solen sken och allt. Men i dag gick turen ändå till ett badhus. Vi hade några uppdrag med oss dit. Stella behövde öva på att vara i vattnet utan simglasögon - hon har gått på simträning under några år och plötsligt blivit lite obekväm att simma utan. Julius hade en annan utmaning med sig, nämligen att äntligen våga vara under vatten.
Brunflobadet har öppet 11-17 på söndagar och det är ingen simundervisning i hallen förrän i slutet av dagen. Så vi åkte dit vid lunchtid och det var lugnt och skönt.
Man börjar med att åka till Brunflo och ta upp Kyrkvägen förbi ICA och Kastalskolan. Lite högre upp i backen står det Åkre och man ser en simmande skalle.
Ta in höger, sikta på Klanghallen (som delar parkering med badet) så ser ni badet längst bort.
Man går in och tar av sig skorna.
Man betalar en högst modest entréavgift.
Och så går man in i de nyrenoverade omklädningsrummen. Man duschar först och tar på sig badkläder sedan, eftersom man är en civiliserad person.
Sedan går man ut i simhallen, som har en mindre barnbassäng och en 25-metersbassäng.
Redo att hoppa i!
Jag gillar Brunflobadet. Om man är ensam förälder är det mycket lättare att hålla uppsikt över två barn här, än på Storsjöbadet där de genast skingras som höstlöv i orkan. Brunflobadet är också lite varmare, både i vattnet och i luften. Skönt för frusna mammor. Den offentliga konsten tycker jag också om. Det är Vattendjur av Britt Hillbom, totalt åtta fina emaljer.
Och Carl-Olof Tronjes verk Vågen, som jag inte alls tycker är någon våg utan mer fantasikontinenter i en atlas.
Och titta här, kommunal service! Micro, vattenkokare och korvvärmare. Många familjer har med sig fikakorgar till Brunflobadet, jag gillar det.
Korvvärmaren är mest till för de barnkalas som ibland ordnas i hallen, men den står där jämt och får användas av alla (jag frågade i kassan). Vet ni nåt roligt? Man får faktiskt privathyra Brunflobadet på lördagar när det är stängt för allmänheten. Det kostar bara 250:- i timmen! En kul grej om man vill gå ihop några familjer eller ha ett kalas av någon sort. Läs mer om priser, öppettider och lokalhyra på Östersunds kommuns websida om badhus.
Men hur gick det med utmaningarna nu då? Jo, Julius tog mod till sig och doppade huvudet. Sedan kunde han nästan inte sluta.
Och Stella slängde simglasögonen och simmade bröstsim, ryggsim samt dök utan nåt på näsan.
Är man så fantastisk så får man åka på Sibylla efteråt och beställa precis vad man vill, det är sen gammalt.