Charina Knutson

God och glad...
Vi är kvar i Björnrike och har under tre dagar åkt fantastiskt mycket skidor. Barnen nästan uteslutande i skogen, typ:
Och fort går det!
Luncherna har vi svischat hem och ätit i lägenheten och sedan har vi stuckit ut igen. Det har varit lagom kallt alla tre dagarna, sådär en 2-5 minus, men i dag lördag var det också strålande sol hela dagen.
I går och i dag har vi varit med i Kexchoklads tipsrunda. Man ska åka runt i alla backar och svara på enkla tipsfrågor och samla stämplar. Först hämtar man en tipskupong i deras Mellanmålsstation i barnområdet Björnvallen.
Sedan susar man runt och samlar stämplar och bokstäver.
En fråga låg högst upp på Blästerfjällets topp, 946 m ö h. För att komma dit måste man åka stolliften Grizzly Express som ligger längst österut i liftsystemet.
Någon stollift hade inte Julius lust med, så han satt på Grizzly Bar och tog en fika under tiden. Hur lugnt som helst. Jag och Stella tog oss dock till topps och fick strålande utsikt!
Här uppe börjar också kalfjället och några skidleder - ni ser kanske de röda ledkryssen bakom Stella.
Vi åkte ner och lämnade in kupongerna och kvitterade ut en Kexchokladbit och en Kexchokladbuff.
Förutom Kexchoklad har också ett bilmärke och ett mobiltelefonbolag köpt in sig storligen i Björnrike. De har absolut fattat var de har hamnat någonstans och erbjuder saker som pjäxvärmning, varm choklad och pausaktiviteter till skidåkningen. Ändå upplever man det som lite kommersiellt och påträngande. Därför blev jag så glad när jag såg Lopme Laante där mitt i barnbacken. (Eller "Sameland" som det heter på pistkartan.)
Lopme Laante är ett projekt som går ut på att informera om samiskt vardagsliv på platser där turister rör sig. Det finns två besökscenter, det här i Björnrike och ett på Funäsdalsfjällets topp. Det såg så fint och inbjudande ut med sina renar och samiska flaggor.
Fina trädjur, som den här lämmeln, och många platser med möjlighet till samtal och aktivitet såg jag.
Tyvärr, tyvärr var det inte bemannat i dag. Men när det är öppet ska det gå att få samisk lunch, handla samiskt hantverk och mycket mer. Sameland är öppet att åka igenom alla dagar, men nästa gång det är bemannat är tydligen under påsklovsveckan, enligt Vemdalen idag. Jag tycker att det är ett superbra initiativ, och hade hellre lagt en timme här än på att nöta in konceptet Kexchoklad, men det går fler tåg!
Ja, huxflux var klockan 16 igen och vi fick skynda oss genom liftsystemet för att komma hem innan det stängde. Nu är lägenheten förvandlad till spelhåla och snart är det final i Melodifestivalen.
 
Slutbetyg Björnrike: vi älskar det. Pisterna och liftsystemen är fantastiskt fina och det finns något för alla. Vi skulle kunna åka hit varje år, lätt.
Björnrike Centrat hade dock sjangserat lite tyckte vi. När vi var här för tre år sedan låg receptionen i centrat; det har nu flyttat ner till Björnrike Torg och receptionen ser igenbommad och tråkig ut. Det jättefina lekrummet som barnen hade längtat tillbaka till, med klätterväggar och nät och gångar och grejor, var borta. ALLA familjer brukade ju hänga där, det var superpoppis! Istället fanns där nu ett avgiftsbelagt gym som ingen människa tränade i. Och entréhallen hade fyllts med fruktansvärda spelautomater där familjer förväntades spendera sina guldtior. Inte okej!
Lägenheten vi hyrde (samma som för tre år sedan) skulle också behöva lite kärlek. Och framför allt: om man betalar 5600:- för tre nätter ska man inte behöva betala 199:- extra för att få Wifi. Inte 2018.
Så lite frågetecken kring centrat, men toppbetyg till Björnrike som destination!