Charina Knutson

Löfsåsen
Äntligen sportlov!
I dag åkte vi till Löfsåsen för skidor och våfflor (den ultimata kombinationen). Om man startar i Östersund vid Lillängerondellen tar man E45 mot Svenstavik i bra precis 21 km. När man har åkt igenom Ångsta ser man den här skylten på höger sida:
Våffelskylten längst ner dyker upp varje år i februari och sitter uppe så länge snön ligger. Det är Lockne hembygdsförening som har våffelöppet i hembygdsgården varje vårvinter, lördagar och söndagar 11-15. Ta upp höger och följ vägen i 6 kilometer vilket i princip betyder "tills den tar slut vid en parkering".
På vänster hand ligger hembygdsgården
Om man letar sig in mellan de två husen kommer man till den lilla våffelstugan.
Vanligtvis brukar man kanske åka skidor först och äta våfflor sedan, men i dag började vi med våfflorna. Ta med cash eller betala med Swish!
Man går in och sätter sig. Det är litet och mysigt! Våfflorna kommer med hjortron-, hallon- eller jordgubbssylt.
En vedspis brinner och sprider bästa värmen.
Och i köket: dessa fenomenala kvinnor som bär förenings-Sverige på sina axlar. Kokar kaffet, gräddar våfflorna och drar in degen till klubbkassan. Heder åt dem.
Och titta, där i hallen kommer det någon vi känner!
Det var våra grannar Marie och Håkan som hade åkt skidor från Tand och upp till Löfsåsen. Till skillnad från oss hade de med andra ord gjort sig väl förtjänta av våfflor och kaffe.
Vi hade faktiskt stämt träff med dem, för Stella ville åka skidor hem. Det är 7 km och lite för långt för Julius. Så efter våfflorna skildes vi åt. Stella satte kurs mot Tand tillsammans med Håkan och Marie.
Eftersom Marie tänker på allt hade hon också med lite varm saft som Stella kunde stärka sig med under turen.
Under tiden tog jag och Julius och åkte ett par kilometer åt andra hållet, alltså den del av spåret som går mot Marieby och Svartsjöarna.
Det går två skidspår bredvid varandra och ett skoterspår.
Två skidspår bredvid varandra betyder att man kan åka i bredd och prata mycket bättre. Man kan få veta massor med saker om Minecraft, till exempel. Om man lyssnar noga.
Kilometerskyltarna är på plats, så man vet hur långt man har kommit. Mycket bra!
Efter 1,2 kilometer finns det en grillplats där man kan sitta och grilla korv. Bara så ni vet! Men vi vände istället och åkte tillbaka till Löfsåsen. 2 kilometer var alldeles lagom för oss idag.
Vi åkte hem och packade ur bilen, skottade lite snö och gick in och lekte. Efter en stund ringde det på dörren. Det var Stella som åkt skidor hela vägen hem och var på ett strålande humör.
Med lite klur och a little help from our friends kunde alla få åka precis så mycket skidor som de ville i dag. Hurra för vänner!