Charina Knutson

Rockutställningar på Jamtli
Just nu och fram till 26 augusti visar Jamtli två rockiga utställningar. En är en riktigt underbar nördutställning om den amerikanska rockgruppen Kiss. En privat samlare har lånat ut sin otroliga kollektion med Kiss-grejor till Jamtli. Den andra heter Rockscen Jämtland och berättar historien om de lokala banden. Jag gillar när man kan koppla det stora till det lilla, världen till Jämtland och Jämtland till världen.
Jo, och just det, det snöade i dag. Också.
Utställningarna ligger tillsammans en trappa ner i museet. Först blir det Kiss!
Snubben har samlat, det är inte tu tal om saken.
Scenkostymer, platådojjor, sönderslagna gitarrer.
Dockor av bandmedlemmarna.
Svettiga linnen, gitarrsändare, en guldskiva och hundratals andra grejor.
Merchandise-samarbetet mellan Kiss och Hello Kitty hade gått mig förbi. Tänk att jag har klarat mig utan deras gemensamma toalettpapper, ursäkta, "carta igienica" så länge! 800 strappi i varje förpackning!
Nej, nu går vi vidare till det regionala musiklivet.
Här finns massor av arkivmaterial, tidningsklipp och affischer från decennier av jämtländsk rockmusik.
Det finns intervjuer och musik med några utvalda artister som Ellen Sundberg, Tina Moe och Björn Höglund.
Och bäst av allt: en riktig rockscen! Med trummor, gitarr och sångmikrofon som det bara är att gå upp på scenen och låna. Man kan sätta på en rocklåt att ha på i bakgrunden om man vill. Här är det Köttpolska med Hoven Droven, men det kan ni ju inte höra förstås.
Efter all musikalisk nutidshistoria längtade mina stackars förstörda Jamtlibarn ner till 1800-talet. Vi var tvungna att leka forbondehandel en lång stund för att återfå balansen. Byta stångjärn mot hälsinge-linne på Distingsmarknaden och sno åt oss salt och silltunnor i Levanger.
Nej, men om ni är det minsta musikintresserade, missa inte Kiss - the exhibition och Rockscen Jämtland! Massor av musik och nostalgi, och mycket arkivmaterial att rota runt i! Strålande recensioner har de också fått :-)