Charina Knutson

Jamtli Vårmarknad
Vilken fantastisk helg för vårmarknad!
Jamtli Vårmarknad är liksom julmarknadens lillasyskon. Ungefär hälften så många utställare, men å andra sidan dubbelt så mycket prova på-aktiviteter, föreläsningar, kunskap, djur och lek!
Tingskullen var förvandlad till Hantverkskullen. Vi tittade bland annat på Joni Lidberg, Bruksvallarna, som timrade, och Olof Appelgren från Skansen i Stockholm som visade hur man hyvlar svängt. 
På Hantverkskullen finns också en liten scen där det är föreläsningar och underhållning. När vi gick förbi handlade det om hantverksmässig tillverkning av papper.
Djur finns det i massor. Vi kollade in ett getrace, där man kunde gissa vilken get som skulle springa fortast, och lite kaninhoppning. Får och lamm strosade runt och man kunde åka häst och vagn runt området.
Sedan drog vi till fjälls och hälsade på i Sylhyddan där året var 1895. Barnen och vår kompis Mei balanserar högst uppe på fjällkammen bakom, om ni ser dem!
Den här fabrikören kunde man träffa på vid Sylhyddan och lite överallt på området - han hade tagit tåget från Eskilstuna och kommit till Jämtland för att samla växter till sitt herbarium, som han bar under armen. (Det var alltså en av Jamtlis aktörer, världens bästa Håkan Borgsten,  som rollspelade att han var luftgäst, och på så vis berättade om tidiga outdooraktiviteter i Jämtland.)
Outdoor är nämligen ett nytt tillskott i vårmarknadens tema, som ursprungligen var hus, hantverk och trädgård. Men det känns väldigt naturligt att bland pelargonförsäljare och fjällkor också stöta på Trangiakök, Hillebergstält, tävlingar i utomhusmatlagning och Surfbuktens friluftshäng.
Vi behövde till slut lite energipåfyllning och landade på Café Slalom med ost-stutar och brödportioner.
Innan vi gick hem var vi tvungna att gå till Lill-Thomée och visa Mei (som är från Japan) hur man leker på en låtsas-ångbåt samt hoppar i hö på Hackåsgården.
Lite karusellåkning och inköp av lördagsgodis, ost och surdegsbröd hann vi också med. Och ändå var det bara en hundradel av allt som händer under Jamtli Vårmarknad. Kolla in programmet här, och kan du inte gå i år så blir det nya möjligheter nästa år!