Charina Knutson

Kul Tur
En tidig helg i maj varje år är det Kul Tur i Jämtland. Ett 70-tal konstnärer och hantverkare runt om i regionen öppnar upp sina ateljéer och verkstäder under två dagar, och man kan åka runt och titta hur mycket som helst. I år är det KulTur 5-6 maj, så om du är snabb hinner du ut i morgon söndag! Annars får du vänta till nästa år.
Vi började på Härke konstcentrum på Frösön, där 14 konstnärer gjort gemensam sak.
Det här är bland annat högkvarter för underbara och lekfulla Anna Erlandsson och Anders Sunesson.
Det första man möts av i foajén är faktiskt Anders fina cowboy. Så cool.
Nytt för i år var att de hade en pop up-butik där man kunde köpa konst, vykort och affischer. Det var populärt!
Vi fortsatte en trappa upp och träffade fina Bodil Halvarson.
Hon berättade att hon efter en period med mosaik nu var i en fas där hon gick tillbaka till tidiga tekniker som blyerts. Och att hon jobbade mycket med att förenkla sina motiv. Stella kontrade med att visa senaste Snapchatkonsten och Bodil hann få både hundöron och kaktusöron i den föränderliga appen.
Vi avslutade Härkebesöket med att gå ner i källaren. "Grafikverkstad" står det med stora bokstäver på dörren. Vi lät bildkonstnären Elin Ståhl berätta om tekniken med plåtar och valsar.
Och så tittade vi på bilder av Elins syster omgiven av fjärilar och funderade en stund på vad fjärilarna symboliserade.
Sedan ville jag visa Stella och Julius Göran Lundvalls fina djur i trä och tråd. Vi begav oss till Stortorget i Östersund, ingången precis bredvid Polarn och Pyret, och åkte upp fyra trappor med hissen. Man kommer liksom rakt in i det som är både Görans hem och verkstad.
Jag tycker mycket om hans uttryck, både finstämt och humoristiskt. Fåglarna har ofta detaljer i form av små ägg i magen, eller en kvist i näbben.
På den soliga terrassen, "skybaren", berättade Göran för Stella om sina favoritfåglar som nog var fjällriporna.
Sedan visade han sin snickarbänk med najtråd, träverktyg och penslar.
En sådan vänlig man, och en vänlig fru har han också, Eivor. Båda var med och visade runt i dag. Jag kunde nästan inte sluta fota, älskar allt. Ankan med glasögon. Picassos get. Bevingade hästar.
Till slut slet vi oss och åkte till en sista ateljé, den på Övre Katrinelundsvägen 31 i Östersund.
Här håller Maria Olsson till och skapar sina underbara målningar som doftar nostalgi, fast med en twist. Utgångspunkten är ofta ett fotografi. - Vadå, ett foto på Birsta köpcentrum utanför Sundsvall?
Javisst. Det blir till en typisk Maria Olsson-målning med skuggor och vattenpussar, kärleksfullt och samhällskritiskt på samma gång.
Nu höll hon på med en målning av ett fält och en elledning i Ås. Någonting ska läggas till för att göra motivet lite intressant, men vad? Stella och Julius ställde upp med förslag.
Här är kartan över konstnärer man kan hälsa på. Många är samma från år till år. Men kolla in http://kulturjh.se för aktuell information. På hemsidan kan du också ansöka om att själv få ha öppen ateljé och komma med i programmet, om du är professionell konstnär eller hantverkare.