Charina Knutson

Höstlovsspecial! Bynäset
I söndags avslutade vi höstlovet med en långpromenad runt Bynäset. Bynäset är ju en liten lungformad ö som sticker ut från Frösön. Börja med att åka ut på Frösön, förbi Frösö kyrka och in på Frösö Park-området.
Efter 500 meter dyker en liten oansenlig Bynäset-skylt upp. Sväng ner till vänster..
...och kör tills vägen tar slut och du ser en stor parkering. Parkera!
Bynäset är ju F4:s gamla övningsområde och är fullt med odetonerad ammunition. För några år sedan röjdes dock en slinga upp så att man kan gå runt halvön och njuta av stränder, skog och enorm fjällutsikt. Man väljer själv om man vill gå med- eller motsols, vi valde medsols!
Skyltning och allt är jättebra. Det enda som stör mig enormt är kartan, där man har lagt Bynäset ner på sidan. Varför? Norr är åt höger på kartan, mycket opedagogiskt. 
Annars är det verkligen övertydligt var man till exempel får gå och inte gå. Staket och täta varningsskyltar.
Och så de älskade kilometermarkeringarna. På Bynäset räknar man ner, inte upp! Så när man har gått 1 km står det 6 km, som i att man har 6 km kvar.
Efter 2 km var det lunchpaus!
Vi lekte grimaser på temat ”chef med kaffekopp”. Stellas bästa var ”skeptisk chef”:
Julius glänste med sin ”förvånad chef”:
Sedan gick vi vidare. Över stock och sten, upp i träd, ner till stränder.
Fjällen ser ju alltid längre bort ut på bild, men i verkligheten följde de oss som trygga jättar under stora delar av promenaden.
Efter 5 km tog vi lite sockerfika.
Sedan började det skymma och vi skyndade tillbaka till bilen. 3,5 timme tog hela rundan, men då gjorde vi oss heller inte så mycket brådska. Två barn var väldigt stolta över sin prestation!