Charina Knutson

Berge urskog
Men hej! Vi har haft lite annat för oss ett par veckor men i dag var det dags för en riktig skogsutflykt. Vädret var fantastiskt, +20, soligt och lugnt. Vi åkte till Berge urskog och vandrade runt bland månghundraåriga tallar och granar ett par timmar. Berge urskog ligger på västra sidan Locknesjön, närmare bestämt här:
Man åker till och in i Tandsbyn, kommer till den berömda T-korsningen vid Mickes Cykel och Motor och tar vänster mot Bodsjö.
Man passerar byarna Bleka och Loke. Sedan blir det lite grusväg fram till byn Berge, som man också åker igenom. Man passerar den fina lilla Djupsjön på vänster sida...
...och sedan får man hålla utkik på höger sida, för 2 km efter Berge by dyker den här lilla skylten upp.
Det finns en parkeringsficka med plats för en (1) bil. Så där ställde vi oss och sedan gav vi oss in i urskogen.
700 meter in längs stigen skulle det finnas en rastplats, så vi tog sikte på den. Bara att följa stig, blå prickar och vita snitslar.
Alltså, dagen. Och ljuset. Allt var så fint.
Vi hade bärhink med oss, men den hade vi kunnat lämna hemma. Vi hittade totalt 10 lingon och 2 blåbär.
Berge urskog har varit naturreservat sedan 1998. Vi pratade om vad en urskog var, att den ska få klara sig själv. Det fanns många spår av de senaste årens stormar. De här träden såg nästan ut som timvisare, knäckta för att påminna om tidens gång.
Men här och där såg vi också spåren av motorsågar. Antar att de röjt upp runt stigen så att såna som vi ska kunna ta oss fram.
Efter 700 meter var vi framme vid rastplatsen, som bestod av en rejäl sittmöbel. Ingen grillplats förstås, det är permanent eldningsförbud.
Vi dukade upp lite fika och lyssnade på hur tyst allting var.
Älskar att ligga på rygg och titta upp på sådant här. Lugnet som infinner sig.
Efter fikat gick vi ner till den lilla Gråssjön, som man kan se skymta från rastplatsen. Det är ungefär 100 meter rätt ner för en brant slänt.
Till slut kom vi ner och njöt av näckrosor och vattenblänk en stund.
Sedan klättrade vi uppför slänten igen och begav oss hemåt.
Vill du läsa mer om Berge urskog kan du titta här, på Länsstyrelsens hemsida.