Charina Knutson

Härjedalens Fjällmuseum
Ujuj, nu var det länge sedan! Jag har haft hektiska veckor och rest mycket, så på helgerna har vi mest hållit oss hemomkring. En utflykt har det dock blivit - till Härjedalens Fjällmuseum i Funäsdalen.
Detta fina lilla museum, som fyllde 20 år nu i mars, var jag faktiskt med och byggde när jag var ung och grön antikvarie. Jag tog fram faktaunderlag och skrev utställningstexter. 
Jag minns när grundaren av Härjedalens Fornminnesförening, Erik Fundin, skulle gestaltas på sitt arbetsrum, och vi lät göra en docka av honom i skala 1:1. Det var så svårt och dyrt att frakta dockan från Mellansverige där han tillverkades, så det slutade med att vi köpte en biljett till honom och så fick dockmakaren sätta honom på tåget till Östersund. Det gick hur bra som helst. Nu sitter han istället i utställningarna och möter besökarna när de kommer.
Varför hamnade Härjedalens kommunmuseum i Funäsdalen istället för i centralorten Sveg? Jo, det berodde just på Fornminnesföreningens enastående föremålssamling. Erik Fundin var en idog museiman som var tidigt ute och räddade många kulturföremål från försäljning, förstöring och förskingring.
Just nu och fram till den 30 april pågår den tillfälliga utställningen "Det blommar på fjället - den älskvärde träsnidaren Jöns Ljungberg och hans värld". Om ni har chans att se den, så gör det. Jöns Ljungberg (1736-1818) var utbildad schatullmakare och gjorde de mest fantastiska saker. Utställningen på Fjällmuseet har liksom broderat ut sig över hela museet. Det här praktskåpet dyker plötsligt upp mitt i de fasta utställningarna och tar fullständigt andan ur en. Alltså, fatta pusslet.
Jöns Ljungbergs mantel plockades upp av några olika finsnickare i Härjedalen, och lyssna nu: inte bara manliga snickare. Det fanns också kvinnor på 1800- och 1900-talet som förde traditionen vidare. Museichefen Ola Hanneryd har gjort det till en hederssak att lyfta fram oväntade, oberättade berättelser om fjällvärlden, och har en normkritisk blick på det mesta, inte minst sitt eget museum. För detta modiga och viktiga debatterande blev faktiskt Härjedalens Fjällmuseum en av tre nominerade till priset Årets museum 2019. Heja Ola!
Medan jag gick ett varv i utställningarna lekte barnen i lekfäboden som vanligt. De tröttnar aldrig på att sköta trägetter och -kor, äta låtsasvåfflor och fiska magnetfiskar i den fina fjällsjön.
Innan vi åkte hem igen åt vi gulaschsoppa och en semla i Kafé Gästis.
Fjällmuseet ligger precis vid vägen när man kör igenom Funäsdalen, ett stort grått hus där museet och Turistbyrån samsas. Aktuella öppettider och priser finns här på hemsidan!
(Just den här sista bilden är lånad från hemsidan, bara så att ni ska veta vilket hus ni ska ta sikte på.)