Charina Knutson

Åre - kabinbanan och toppstugan
Kabinbanan i Åre körde första turen 1976. Nu "faller den för åldersstrecket" (vilket jag tar oerhört personligt eftersom jag är ännu äldre, haha!) och dansar sin sista sommar. Jag ville att barnen skulle hinna uppleva den hisnande vackra 7-minutersfärden och satte kurs mot dalstationen! Kör E14 till Åre och håll utkik efter skylten med Kabinbanan.
Dalstationen är en riktig 1970-talsbetongare.
Parkera och spring upp till andra våningen!
Här har Skistar en liten shop där man kan köpa liftkort och souvenirer. Om du har ett liftkort kan du ta med och ladda det, annars får man låna ett. Kabinbanan kostar 150:- för vuxen. Ungdomar 7-17 år och seniorer +65 betalar 120:-. Barn 0-6 år åker gratis. 
Kabinbanan går en gång var 20:e minut - om vädret tillåter förstås. Ganska ofta blåser det nämligen för mycket. Så innan ni kör till Åre så kan ni kolla hemsidan och se om kabinbanan alls är öppen. Tider och aktuell driftsituation finns här.
När kabinen bär iväg går det brant uppför och dalstationen försvinner som en liten prick.
Utsikten är fantastisk!
Man kommer upp till toppstugan som ligger 1274 m ö h. Om man känner sig nöjd med att ha kommit så här långt så kan man bara fika här och åka ner igen.
Men vi satsade på Åreskutans topp! 1420 m ö h. Det är en kort men ganska brant och klippig promenad. Vissa 12-åringar tyckte att det såg sjuuuukt jobbigt ut nerifrån.
Men snart var vi på väg i alla fall! Lite snöbollskastning piggade upp promenaden.
Innan vi visste ordet av var vi faktiskt uppe. Det blåser ALLTID här, så ta med vindbyxor, mössor och handskar även om det är soligt och grant nere på byn!
Toppstugan är väderbiten utanpå men nyrenoverad och jättefin inuti. Här serveras enklare fika som våfflor och varm choklad. Facebooksida här.
Det var skönt att komma in i lä en stund!
Medan vi fikade drog dimman in, men tack och lov inte något av de regnväder som vi såg cirkla runt Åreskutan. Vi tog det lite försiktigt på vägen ner och allt gick bra. Kabinbana, promenad och fika var gjort på ca 2 timmar.
En vacker och lättfixad bergsbestigning!