Charina Knutson

Locknesjön runt
I torsdags klev jag upp tidigt och gjorde en liten utflykt på egen hand, medan barnen hade sovmorgon. Jag cyklade runt Locknesjön.
Man kan kliva på den här rundan lite varsomhelst förstås, men för enkelhetens skull kan vi utgå från Ångsta skola, precis nedanför Lockne kyrka.
Jag cyklade medsols och hade sjön till höger om mig hela tiden. Jag tog inte upp vid kyrkan utan cyklade rakt fram genom Stensjö för att slippa så många meter av E45 som möjligt.
Sedan blir det ändå lite 45:a, jag cyklade den fram till gamla ACB Laminat-fabriken och tog sedan in mot Rossbol och Vitgården. Det är så vackert. Det är kor i hagar, gamla Grålle-traktorer, till och med riktiga hö-hässjor såg jag. Man har Locknesången i huvudet hela vägen. "Lockne jag ser dina väna byar, ligga runt stranden av sagornas sjö... Här ligga Rossbol och Haga och Tand..".
Det är flack och fin asfalt här, men efter Valne blir det grus. Å andra sidan kommer man högt upp och ser ut över Locknesjöns södra ände, som lyser alldeles grön. (Bilden gör inte detta rättvisa på något sätt.)
Sedan kommer man till Börön och ett par kilometer senare går en grusväg mot Höviken. Ta den!
Nu åker man genom tallskog och ser sjön skymta bland stammarna. En tjäderhona satt vid dikesrenen, ett rådjur skuttade över vägen alldeles framför mig. Jag skulle aldrig ha musik i öronen såna här morgnar, jag vill höra naturen (samt de enstaka bilister som kommer, för de tror också att de är ensamma ute. Efter Börön mötte jag en med bredställ i gruskurvan, I swear. Som Svenska rallyt.)
Efter ett tag kommer man fram till en korsning med info om den vackra Forsaleden. Här ska man ta höger över en liten bro.
Det här är Locknesjöns södra utlopp och en obligatorisk fotoplats. Det är så himla fint här, åt båda håll.
 
Ett stycke efter bron kommer man till en Y-korsning. Här kan man spara ungefär 6 km, och det ville jag i dag. Man tar den högra vägen och sneddar upp mot Höviken. I Höviken håller man fortsatt höger, försöker uppskatta all mjölksyra som pumpar i benen den här sträckan och håller ut fram till nästa korsning framme i Böle, där man också tar höger. Nu är det platt och fint hem!
Man åker förbi Berge och den fina lilla Djupsjön.
I Loke blir det asfalt igen, men vi tar grusvägen ner till höger och följer sjön förbi Tramsta och Sönnerviken.
Någon kilometer senare kommer korsningen mot Ångsta, och då är det inte långt kvar till skolan, bara 5 kilometer ungefär. 
Den här korsningen är närmast mitt hus, så därför klev jag av och på här. Rundan är 48 km, och med min av- och påfart blev det 4 km till.
Det tog knappt 3 timmar med fotopauser och softande i naturen. Ingen brådska. Och när jag kom hem smakade det bra med frukost!