Charina Knutson

Marieby kyrkoruin
I Bye, Marieby, på västra sidan Brunfloviken, finns en kyrkoruin och en fin liten hembygdsgård. Dit åkte vi i dag. Är man en friskus kan man cykla dit från Östersund; över Vallsundsbron är det 16 km.
Sväng ner mot sjön bara, parkera och gå in under portalen.
Kyrkoruinen är från 1300-talets första hälft. Det ska finnas en Mariakälla i närheten, och kanske har hela socknen fått namn efter den.
Man kan gå in i själva ruinen. Ibland har Svenska kyrkan drop-in-vigslar här, eller musikarrangemang. Det är väldigt litet och rart.
I muren framme till vänster ligger en liten gästbok. Den skrev vi i förstås!
Vi pratade också om medeltida begravningsskick, the basics: de döda skulle ligga med fötterna i öster och huvudet i väster så att de skulle kunna stå upp och genast skåda Kristus på Domedagen, kvinnor begravdes på norra sidan kyrkan och männen på södra, avrättade människor och sådana som tagit sitt eget liv fick inte begravas på kyrkogården över huvud taget.
Hembygdsgården ligger precis bredvid kyrkoruinen och är väldigt liten och söt. Ett pyttetun med café på ena sidan och ett (stängt) museum på den andra.
Fikat var de-li-kat. Det är lite varierande öppettider här. Märet bakom disken tipsade om att det bästa är att hålla koll på Mariebys hembygdsförenings Facebooksida.
Det var inte lätt att välja, men till slut blev det en hel del choklad på tallrikarna.
Slut på fika! Vi tittade upp på gällen (andra våningen på ladugården) där det var loppis och lite hantverksförsäljning.
Sedan åkte vi hem igen! Mysig och lagom utflykt denna (hittills) något svala sommar.