Charina Knutson

Hembygdsgården i Åre
Hembygdsgården i Åre ligger på väg ut ur byn i riktning västerut. Lättast är att köra av E14, genom byn och längs sjön. Det finns en tydlig skylt på höger sida om vägen.
Det var midsommarafton i dag och vi var på jakt efter ett bra firande. Det hittade man här förstås. Hembygdsgården består av ett tiotal byggnader runt ett stort tun. Mangårdsbyggnaden var öppen att titta in i.
I köket stod flinkt folk och beredde fika och i storstugan kunde man slå sig ner vid ett bord och beundra möbler och tapeter.
Vi kom vid lunchtid och var lite småhungriga. Som tur var fanns det kolbullar!
... som man kunde grunda med lite, innan man gick in på gofikat. Brödportion, gotta love it.
Vi tittade in i bakstugan och köpte nybakat tunnbröd.
Inne vid bakbordet hittade vi duktiga Sofia, som är den som ska hålla hembygdsgården öppen för besök i sommar. Hon hälsade att hon behöver någon vecka till på sig innan hon kan slå upp portarna, men man ska hålla utkik på Åre hembygdsgårds Facebooksida så ser man när fikat och de andra aktiviteterna kommer igång. Sofia vill bland annat visa säsongs- och klimatsmart odling, ha höns som kan sprätta omkring och ta vara på matresterna från fiket, och kanske ha morgonyoga i logen ibland. Hon får se vad hon hinner med, det är hennes första säsong så hon vill prova sig fram lite.
Vid 15 var det dags att resa midsommarstången! Väldans hög och snygg var den.
Vi engagerade oss i dansen lite på avstånd.
Efter dansen var det äntligen dags för ankracet i Ullån som idylliskt rinner precis förbi hembygdsgården. Vi hade köpt varsin anka för 100:- och skrivit upp namn och anknummer i en lång lista.
Nu släpptes ankorna på!
Sedan blev det prisutdelning. Julius vann en mobilladdare som drevs med solceller!
Han var i gott sällskap. Programledaren Pekka Heino var också på plats och vann en ryggsäck. Vi andra fick nöja oss med spänningsmomentet, och med att ha sponsrat en hembygdsförening med good money. Allt som allt en lyckad midsommarafton! (Och tur att Snapchat hade midsommarfilter så att vi fick lite blomster i håret till slut.)