Charina Knutson

Ristafallet
En söndag i slutet av maj kände vi för lite vattenmassor och åkte till Ristafallet mellan Järpen och Undersåker. Det är en riktig soffpotatis-utflykt; vattenfallet ligger precis vid E14 och man får en stor naturupplevelse för en minimal insats. Åk västerut från Östersund mot Åre. När du har passerat Åredalens folkhögskola är det dags att hålla utkik efter en avfartsskylt till vänster.
Det är bara att åka ner ett par hundra meter så finns en (betal)parkering med (sol)energi.
Vid parkeringen finns också huvudbyggnaden till Ristafallets restaurang och camping
Men vi hade eget fika med oss i dag och fortsatte förbi både restaurang och vägbom, nerför backen.
Det finns små enkla stugor som man kan hyra, eller så kan man ställa upp sin husvagn eller husbil här. En liten lekpark finns det också. I bakgrunden porlar Indalsälven fram, från höger till vänster i bild. Vattenlitrarna ni ser har ingen aning om vad som väntar dem 100 meter längre fram! Sista biten är det lite brantare skogsstig, men det är lättgått.
Fallet är maffigt, men man ser faktiskt bara halva! En ö delar av fallet i två delar och gör det omöjligt att se den södra delen från den norra sidan och tvärtom. I Tage Danielssons filmatisering av Ronja Rövardotter spelar Ristafallet rollen av Glupafallet. Fallet är 50 meter brett och 14 meter högt, och varje sekund passerar mellan 100 och 400 kubikmeter vatten i fallet (källa: Wikipedia). Nu var det vårflod och antagligen närmare 400.
Det finns flera bord att sitta och fika vid.
Om man gillar att gå, så finns det leder skyltade härifrån.
Men om man bara vill ha det fint, mysigt och lätthämtat går det också bra!