Charina Knutson

Boddas bönhus och bad i Pån
I söndags fick vi sällskap på söndagsutflykten av Gustav och Jeka, så mysigt! Först bestämde vi oss för att åka till Bodsjö och titta på Boddas bönhus, en av Sveriges äldsta timmerbyggnader. Vi drog från Tandsbyn längs Locknesjön och ner till Bodsjö kyrka. Tips: välj en annan väg just nu. Någon har lagt på nytt, grovt grus som säkert är svinbra om man har en skogsmaskin men som är mindre kul om man har en vanlig personbil.
Bodsjö kyrka invigdes 1796 och har samma byggmästare som Stuguns gamla kyrka, Pål Persson. Tyvärr var inte kyrkan öppen. Men vi tittade på den, och på de välhållna kyrkstallarna. Sedan fortsatte vi förbi kyrkan och ner till sjön där Boddas bönhus står.
Det här är inte den ursprungliga platsen för bönhuset, som flyttades hit från Bodsjöbyn 1912. Det man vet om byggnaden är att den är i rundtimmer som daterats till 1291. Alla delar är inte original, som ni ser, men de äldsta stockarna är så gamla. Helt otroligt.
Att byggnaden kallas för "Boddas bönhus" bygger på en muntlig berättelse om den norska kvinnan Bodda som skulle ha flyttat till Bodsjö med sina söner och kristnat bygden. Är inte det lite sent i tid, tänker jag? Hur som helst vet man inte hur byggnaden har använts, men det är fantastiskt att kunna stå och titta på ett 700 år gammalt hus och filosofera över allt som har hänt i Jämtland och världen sedan det byggdes.
Efter att ha tittat på Boddas bönhus ville vi fånga sommarens sista (?) chans till bad. Jag har varit till Pån förut, men det är säkert 10 år sedan sist, och man är alltid lite osäker om man ska minnas vägen. Men det gjorde jag, och så här gör man! Utgå från Bodsjö och välj vägen mot Våle. Du kommer att köra igenom den vackra Bodsjöbyn och se platsen där Boddas bönhus har stått (utmärkt med en skylt på vänster sida vägen).
Kartmässigt ska du utföra denna manöver. Efter Bodsjöbyn kommer du till en korsning där det står Pånvägen.
Från denna korsning är det bra precis 5 kilometer till badplatsen. Man tror att man kör fel hela tiden, för vägen är smal och ödslig. På ett ställe har en humoristisk person satt upp en vägskylt :- )
Efter 5 km ska man hålla utkik nere i vänster dike efter St Olavs-ledenmärket och en gammal skylt där det står Jämt-Norgevägen. Mitt emot går en väg upp till höger. Där kan man parkera. Faktiskt var det inte bara vi som hittat hit i dag utan 6-7 bilar till.
Man går ner vid skyltarna och följer en liten skogsstig några hundra meter. Så kommer man fram till detta!
En lång sandig riviera och en långgrund, sandig botten. Pån är så fint. Det var +19 i luften men eftersom stranden ligger skyddat och soligt blev det riktigt gassigt. Att bada var inte heller några problem! Jag låg faktiskt och flöt en bra stund.
Julius satt på en sten ute i vattnet och läste en bok om djur och växter.
Sedan bredde vi ut filten och fikade.
Gustav och Jeka utsåg Pån till "bästa badet i Jämtland hittills" vilket inte alltid säger så mycket. Men det är verkligen fint. Om man tittar på kartan igen så är Pån liksom den lilla hackan som ligger i norra delen av sjön. Vi var på sydsidan av hackan, men det finns en likadan strand på ovansidan hackskaftet.
Hem åkte vi över Revsund och Pilgrimstad, för att slippa Bodsjövägen. Många fina hus och landskap i sensommarsol såg vi. En bra dag i gott sällskap!