Charina Knutson

Glass Å Parken i Ytterån
 
Gamla Åparken i Ytterån, en dansbana precis intill E14, har i sommar fått nytt liv som glasskafé. Och vilken glass! I lördags fyllde Julius 10 år och vi bestämde oss för att fira med en rejäl coupe.
Precis mitt emot macken i Ytterån, innan man åker över bron, ska du titta höger. Då ser du det! En frestande meny och en stor glass som markerar vägen upp till Åparken.
Vi åkte upp och parkerade vid det vita huset i bakgrunden, men egentligen tror jag att man ska parkera längs E14 mitt emot macken.
Hur som helst, uppe i backen ligger Åparken, det är bara att gå in!
Glassmenyn är själva grejen. Elisabeth, Malvina och Tony som startade glasskafét har tagit fasta på det jämtländska mat-kulturarvet och skapat kompositioner som heter saker på jamska, anknyter till något i jämtländsk historia, och innehåller jämtländska råvaror. En glassmakarkurs på Eldrimner hann kaféägarna med före sommaren, för att kunna göra glassen på ett hantverksmässigt sätt.
Jag tog en Bugovele, tydligen döpt efter en glasskål som fäbodjäntan kunde få som present på hösten efter fullgjord säsong? Glassbägaren Bugovele innehåll rabarber- och jordgubbskompott, vaniljglass, citronsorbet, vaniljdrömmar och grädde. Magnifikt god!
Födelsedagsbarnet tog en Jänsmässdrööm, med färska jordgubbar, vaniljdrömmar, jordgubbscoulis, kola- och havssaltglass och vaniljglass. För att han fyllde år fick han en extra dekor och ett grattis från personalen.
Stella tog en Järlauspinn, med jordnötter, hemkokt kolasås, kolasnittar, chokladglass, kola- och havssaltglass, vaniljglass och vispgrädde. Ni hör ju!
Glassarna kommer i två storlekar, medium som ni ser på bilden för 85:-, eller stor som kostar 110:-. Men jag måste säga att det är värt det! Särskilt om vädret är fint och man kan sitta ute på verandan eller nere vid vattnet. Det finns också utomhussittplatser på framsidan av dansbanan
Är det regnigt ryms man inne i dansbanan, där det också är försäljning av lite jämtländskt hantverk.
Glass Å Parken är öppet till och med söndag den 16 augusti 2020. Öppettider ses på hemsidan här eller på Facebooksidan här. Nu hoppas jag att de kör nästa sommar också!