För 455 miljoner år sedan slog en meteorit ner på jorden. Rättare sagt delades meteoriten upp i två vid inträdet i jordens atmosfär. Den ena - 600 meter stor! - bildade Locknesjön. Den andra, som var lite mindre, slog ner 16 km därifrån och bildade Målingenkratern. Alltsammans låg vid tillfället 500 meter under havets yta. Man kan säga att ett större spash uppstod. När vatten strömmade tillbaka skapades en tsunamivåg som tros ha varit en kilometer hög! Ja herregud, the drama. I dag cyklade vi bort till det fina lilla meteoritcentret som berättar om nedslaget i utställningar, film och lek.
Vi cyklade små grusvägar men det är inte svårt att hitta till Meteoritcentret, eller Locknekratern som både Facebooksidan och hemsidan heter. Ta er till Ångsta bara, 6 km söder om Brunflo, så är det skyltat från E45:an. Huset är svart som rymden!
Utanför möts man av en tjusig mur som också är en stenutställning med metallskyltar som berättar vad stenarna heter.
Man går in och betalar inträde, 100:- för vuxna och 60:- för barn mellan 13 och 18 år. Småttingar går gratis. En bra idé är att börja med att se filmen om nedslaget. Den är väldigt fint gjord och stolsraderna skakar när meteoriten träffar jorden.
Utställningen är faktiskt väldigt bra. Den berättar alldeles lagom mycket och med ett språk som även icke-geologer kan förstå. Bakom ett skynke kan man titta på flourescerande stenar i uv-ljus...
... och utanför kan man få se bitar av riktiga meteoriter från olika delar av världen, men också väldigt lokala stenar som lockar upptäckarlustan. Tänk vad mycket spännande som ligger i marken under oss! (Sa arkeologen.)
Georg Grävling är barnens egna geo-kompis. Man kan klättra upp och in i hans berg och hitta märkliga saker...
Men man kan också besöka hans mysiga hem och lära sig mer om periodiska systemet eller provgräva efter mineral.
En trappa upp har Jämtlands Läns Amatörgeologiska sällskap sin utställning Ögonfröjd.
Den är lite mera monterbaserad, men alla hittade sina favoriter.
Nere i kafét låg en stor bit av Tandsbybreccian, den bergart som skapades vid själva meteoritnedslaget. Ingen skönhet direkt, men man fattar med vilken enorm kraft den 300 miljoner ton tunga meteoriten slog ner, när den kunde mixa till bergarter på det här sättet.
Innan vi gick hem tog vi en fika i Café Bumlingen. Det här är sista öppethelgen så utbudet var av förklarliga skäl inte jättestort. Men några glassar fanns det kvar! Och en solig altan att äta dem på.
Någon av oss tre visade sig ha varit gäst nummer 1200 för sommaren. Det innebär att den här säsongen har varit en av Locknekraterns bästa! Många hemestrande locals har bidragit till siffrorna. Söndag den 16 augusti är sista öppetdagen för i sommar, skynda skynda! Öppet kl 13-16. Be there or vänta till nästa år!