Charina Knutson

Thailändska paviljongen
Egentligen heter den King Chulalongkorn Memorial, men folk säger nog mest Thailändska paviljongen, eller bara thaipaviljongen (som även hemsidan heter). På väg hem från vår roadtrip till Sundsvall passerade Stella och jag Utanede och tittade förstås förbi den fascinerande platsen. Thailändska paviljongen ligger längs riksväg 86, ungefär 7 km från korsningen i Fors nära Bispgården.
Den ser verkligen förunderlig ut, där den ligger på en åker intill Indalsälven. Man ser den gyllene takspiran på långt håll.
Det var år 1897 som kung Chulalongkorn (1853-1910), eller Rama V som hans regentnamn var, tog sina tre söner och åkte på en bildningsresa till Europa. Kungen var intresserad av modernisering, industrialism och utveckling. Han hade sett hur andra asiatiska länder blivit koloniserade av främmande makter och ville undvika att falla offer för samma sak. Istället avskaffade han månggifte, slaveri och dödsstraff, byggde sjukhus och startade en läkarutbildning och även en skola för flickor. Under resan till Europa hade kung Chulalongkorn fått en inbjudan av Oscar II att besöka Stockholmsutställningen för att titta på innovationer inom teknik. Oscar II tyckte också att den thailändske kungen borde få se mer av Sverige. Valet föll på mellannorrland. Chulalongkorn tog sin egen båt till Härnösand, åkte flodbåt till Sollefteå och sov över på hotell Appelberg, innan han fortsatte till Bispgården dagen därpå. Därifrån tog han ångbåt ner till Sundsvall och hade så fått se en del av Norrlands tåg- och båtlinjer, sågverk och skogsnäring. Allt detta finns att läsa längs en fin skyltstig som går runt området. (Bara på svenska tyvärr.)
På grund av Corona är saker och ting lite annorlunda vid paviljongen i år. Entré och butik är stängda och det är fri entré hela sommaren.
Det är till stora delar ett utomhusbesöksmål, så ur Coronasynpunkt är det utmärkt. Alla går runt och läser i sin egen takt..
Det är en fin miljö med näckrosdammar och rabatter. Den enda paviljongen i sitt slag utanför Thailands gränser!
Men varför blev det en paviljong? Jo, när den lilla grusvägen i Utanede rustades på 1940-talet, var folkminnet efter kungabesöket fortfarande levande. En skylt med orden "Kung Chulalongkorns väg" sattes upp lite med glimten i ögat. I början av 1990-talet fick förbipasserande thailändare se skylten och blev fascinerade av historien kring deras populäre kung. Ett samarbete mellan Thailand och Sverige inleddes för att bygga ett minnesmärke efter kungens resa. I dag ligger ansvaret för paviljongens drift på Ragunda kommun, men all verksamhet sker i nära samråd med thailändska representanter. 
Till slut leder stigen fram till själva paviljongen.
Man ska inte gå in med skorna på, så vi nöjde oss med att hylla konungen från dörrposten. Kung Chulalongkorn i brons står mitt i rummet.
Det finns fina platser att sitta och fika och prata på, inne på området och utanför.
Dessutom finns det en utmärkt thailändsk restaurang precis intill paviljongen.
Väl värt ett besök! Särskilt för den som får ha så här fint sällskap, hjärtemoji, hjärtemoji!
Lätt att hitta är det också, det är ordentligt skyltat med den europeiska bruna skyltningen för sevärdheter.