Charina Knutson

Jamtli - Oknytt
 Årets första utflykt gjorde vi på årets första dag. Jamtli har alltid nyårsmottagning den 1 januari. Då är det livemusik i Jamtli Kafé, och snittar och bubbel och vita dukar och kandelabrar. Fullsmockat med folk var det också.
Men vi var där för att se Oknytt (visas till och med den 8 mars 2020). Oknytt handlar om alla de där varelserna som folk tänkte sig bodde ute i skogen eller under husen, men också lite om trolldom och magi och sådant som inte riktigt går att förklara. Vi hängde av oss och tog Storsjöodjurs-rutschkanan ner till utställningen!
Utställningen har sin grund i ett fotoprojekt där en konstnärsgrupp från Västernorrland tillverkade modeller av olika naturväsen och fotograferade dem i naturen. Det var bilderna som var själva målet. Men nu har Jamtli fått låna modellerna och byggt in dem i utställningsmiljöer istället.
De första man träffar på är gårdstomtarna. De är stora ungefär som ett 5-årigt människobarn och håller till i ladugårdar, kvarnar och smedjor. Tomten hjälper till att hålla ordning, men bara om människorna är ordningssamma och snälla mot tomten i retur.
Jamtli har inte bara byggt fina miljöer till modellerna, utan också spelat in ljud och framför allt letat fram regionala berättelser om oknytt som man kan läsa i de utmärkta utställningstexterna. En regional kändis finns också med, Storsjöodjuret, som man hittar i en skrämmande pälsklädd tunnel med plötsliga ljud. Här kan det vara bra att ha en vuxen med sig, om man är liten.
Min personliga favorit är puken. Julius tyckte att den var läskigast av allt, fastän den bara är ett stort nystan av allt möjligt magiskt material: garn från nio olika får, kol från nio olika träslag, avskrap från kyrkklockor, utspottade oblater och sådant. Dessutom måste man svära sin själ till djävulen för att puken ska fungera. Men lyckas man framställa en riktig puke kan den sedan rulla runt och hämta hem mjölk, ost och andra tillgångar från grannar runt omkring.
Lite trollformler bjuds det också på.
Trollen sitter och vaktar på guldet.
Och mylingen, det odöpta, mördade spädbarnet, har gjort gemensam sak med gasten.
Vad ser vi bakom Stella, ett sagotorn? Ja, som går att krypa in i, och klättra upp i.
En rolig sak är sparad till sist. Det är några stationer där man själv kan reflektera över vad man tror på och inte. En massa lappar med allt från "vaccinationer" till "äktenskap" och "oljan tar slut om 100 år" ska placeras in ett rutnät med Tror/Tror inte och Kan förklara varför/Kan inte förklara varför. Det blev jätteroliga diskussioner!
Det fanns också en tv-skärm med barnprogrammet Mytologerna (UR-program med barn som jagar oknytt) och lite annat.
Det blev en alldeles lagom utflykt och en kul dag!