Charina Knutson

Jamtli - MAT
I tisdags tog jag med barnen till Jamtli för att se den tillfälliga utställningen MAT (visas till och med 21 februari 2021). Museet Jamtli i Östersund, som också är min arbetsplats, har som alla andra besöksmål fått ställa om efter Coronakrisen. Det är öppet, men personal håller exempelvis koll på hur många som vistas i utställningshallen samtidigt så att det inte blir över 50 personer. 
Utställningen MAT är producerad tillsammans med ett projekt som heter Matkompetenscentrum Jämtland Härjedalen och som sorterar under Hushållningssällskapet. Syftet är alltså att få oss att fundera kring vad vi äter, inte minst ur ett lokalt/globalt perspektiv. Man börjar med att själv låta sig ätas upp av en stor mun!
Väl inne i utställningen möts man av vad som känns som en stor spelplan. Men i själva verket är det en vandring genom historien, där utställningstexterna och montrarna båda ligger på golvet.
Stella fick en fisk!
I nästa avdelning kunde man fundera över varför det är OK att äta vissa djur och inte andra. Sniglar och fiskbullar, men inte hamstrar? Eller katt i tunna skivor? Och så de där insekterna som alla hotar med ska bli vår nästa proteinkälla.
En diskussionsplats i form av en tavla finns, där man kan placera in livsmedel längs två axlar. Det som är gott för mig kanske inte är gott för dig, och även "rätt" eller "nyttigt" är ju relativt och förhandlingsbart nuförtin...
Det bästa är väl att hitta en balans i det man äter, och det visades fyndigt nog med hjälp av en balansbräda!
I nästa avdelning fanns möjlighet att själv bli en grönsak. Jag gick för rödbetan och Julius för en morot.
Här fanns också barnens växthus med en pysselhörna, intervjuade människor om deras förhållande till mat, och mycket mer. Som final kom den här fina kartan som var målad på golvet.
Varje röd prick gick att dutta på med foten (very Corona-anpassat!). Man kunde välja en lokal matproducent som man var nyfiken på, och så med ett litet ploing så kom info om producenten eller restaurangen upp på väggen framför en, med text och bild. Fyndigt!
Under perioden 8 juli - 16 augusti 2020 är Jamtlimuseet öppet ALLA DAGAR 11-17.
Rollspel i gårdarna och aktiviteter på uteområdet pågår 8 juli - 16 augusti, onsdag - söndag. Alltså inte alla dagar i veckan, men bra nog. Vi har tänkt till kring fysisk distans och Coronaanpassat aktiviteterna. Det betyder att allt inte kommer att vara riktigt som vanligt, men ändå öppet och säkert!