Charina Knutson

Sommarhagen
Tonsättaren och musikskribenten Wilhelm Peterson-Berger lät på 1910-talet uppföra ett fint hem åt sig på Frösön. Han kom inte från Jämtland utan var född i Ångermanland, men kom att älska den jämtländska naturen, fjällen och Storsjön, och skaffade sig en tomt där allt detta kunde beskådas i sin fulla prakt. Sommarhagen på Frösön har en av Jämtlands vackraste utsikter. Sommartid kan man åka dit och fika och ta en titt på huset.
Bara följ skyltningen mot Frösö kyrka med sin vackra klockstapel.
Precis efter kyrkan tar man ner till vänster, det är skyltat med en kaffekanna. Åk nerför backen och njut av vyerna!
Efter någon kilometer tar man in till vänster och parkerar. I torsdags hade vi sällskap av min barndomskompis Kristina med familj från Göteborg, så mysigt! Sista biten upp mot huset promenerar man med Frösöblomster i sällskap. (Frösöblomster är namnet på tre häften med pianostycken som Peterson-Berger komponerade 1896-1914. Men sommartid är det också vad som verkligen växer på ängarna nedan gångvägen.)
Vi var lite hungriga och började med lunch. Huset Sommarhagen ägs av Wilhelm Peterson-Berger Stiftelsen, men kafét i källaren arrenderas ut årsvis till en extern entreprenör. I år är det duktiga Alma Karlsson som driver kafét i sällskap med hela sin familj, bland annat pappa Torgny "Kingen" Karlsson.
Vi trodde först att vi skulle kunna sitta ute om vi hade alla jackor på.
Men så började det småskvätta så vi gick in istället. Det finns några bord inne och många ute för den som vill vara extra Coronamedveten. Jag tog en sommartallrik men en hungrig tonåring stal min Västerbottenpaj! Alltså inte Julius för han är bara 9. Utan den pajälskande tjejen utanför bild.
När vi hade ätit löste vi in oss för att titta på själva huset. Det kostar 90:- per vuxen. Barn upp till och med 12 år går gratis. Det finns audioguider att låna, eller så scannar man en QR-kod och lyssnar i sin mobil. Alma fixade allt sånt också.
Jag älskar Sommarhagen. Huset har en sådan själ och man kan lätt föreställa sig hur P-B och hans kulturella vänner samlades i musikrummet och umgicks, spelade musik, åt, drack och skrockade åt hans elaka musikrecensioner.
Målningarna är utförda av Paul Jonze och är så vackra. Nyanser, kompositioner. Detaljer, som att insidan på de utsågade mönstren har en annan färg än själva räckena. Sådant gillar jag!
Eller att en del dörrar har dekormålning i rött-på-rött, eller blått-på-blått.
Uppe finns sovrum och öppen spis med P-B:s monogram.
Och kakelugnarna! Som smycken i olika färger i varje rum.
Nere finns kök och arbetsrum, och den här fina eldstaden.
När solen lyser in genom det röda rombiska fönstret i musikhallen, ska strålarna falla in i eldstaden och skapa illusionen av levande eld. Fönstret heter Modersögat och är, liksom hela huset, en hyllning till P-B:s mamma Sofia Wilhelmina. Det var med hjälp av pengar han ärvde efter henne som han fick råd att bygga Sommarhagen. I arbetsrummet är inte mycket rört. Här finns också transportburen kvar efter hans älskade katt Kurre (som egentligen var flera - när en Kurre dog skaffade han en ny katt som fick samma namn).
Vi skrev i gästboken innan vi gick ut.
Sedan satt vi och pratade en stund i solen innan vi skildes åt. En fin dag!
Sommarhagen är öppet 11-17 varje dag hela sommaren.