Charina Knutson

Norra Station med Lux
EDIT 2020-03-23: Göran Strands utställning Ljusår är förlängd och visas på Lux till 25 april, gott om tid att gå och se! https://www.facebook.com/lux.artculture/
 
Herregud! Det känns som en annan värld, bara sedan förra inlägget. På en vecka har Sverige gått från sportlovsmysigt till Corona-kaotiskt. I lördags passade vi i alla fall på att se Göran Strands utställning på Lux i Östersund, den står till och med lördag den 21 mars så ni har ett par dagar på er, om ni bara törs gå ut.
Norra Station är ett alldeles utmärkt fik- och matställe vars ambitiösa ägare Manne Mosten också (innan Corona) var jätteduktig på att ordna Melodikryssförmiddagar och tango-after works och sådant. Alltså; jätteduktig på att fylla sitt fina ställe med mer än bara nåt att äta. I konceptet ingår också en utställningslokal som heter Lux. Man når Norra Station och Lux antingen genom att gå in här, mellan TeloGott och Svedbergs Guld på Prästgatan 40:
Eller genom att svänga runt hörnet ner på Hamngatan och gå in från gränden, då ser det ut så här:
Om man går Telogott-vägen kommer man bara tvärs genom huset och in på samma innergård. Väl här kan du nå Lux genom att följa fasaden högerut och gå in genom den här lilla dörren.
Eller så tar du vägen genom kafét!
Mycket trevligare. Gå bara rakt fram och in till höger, så är du också på Lux.
Göran Strand är världsberömd för sina fantastiska fotografier av rymden och himlafenomen. Han har levererat bilder till Nasa, och till Coldplays scenshow, och så har han gett ut böcker med sina fina bilder. På Lux fick man se några av dem uppdragna i storformat.
Väggarna på Lux är lite råa och steniga. Det ger en väldigt fin effekt!
Hur det blir med utflyktande och fikande framöver, ja det vet ju ingen. Jag hoppas att många fortfarande törs ta sig ut på kaféer och restauranger så att inte ambitiöst folk som Manne och hans personal måste stänga. Samtidigt vill jag förstås att ni är rädda om er och inte utsätter er för onödiga risker.
Vi kommer att fortsätta med våra utflykter, men kanske blir de lite Corona-anpassade ett tag!
#1 - Eva Johansson/Sucha

Hej Carina! Vet inte om det här funkar men jag vill i så fall bara säga att det var så fint att följa med på era utflykter. Jag råkade komma in på din blogg när jag googlade på Tyssjöarna. Jag vill gärna vara ute i naturen så mycket som möjligt, särskilt så här års. Har förstås varit vid Tyssjöarna förut men inte från det håll ni gick. Ullådalen har inte blivit av än men tänker varje år. Nu blev det ju så konstigt i vår, känns lite dumt att åka i två bilar (Coronan) om en kompis ska med, för sällskap vill man ju gärna ha till fjälls. Visst har ni väl åkt till Svartsjöarna från Löfsåshållet också, det är ju nära er. Det är nästan min favorit, även om det är en bit att åka från sta´n. Kul också att se vårt gamla gästrum få nytt ansikte. Blir varm i hjärtat när jag förstår att ni har det bra där trots allt. Kram från Eva J.

#2 - Charina

Hej Eva, vad roligt att du läser! Bloggen är liksom min blåslampa att ta mig ut med barnen någon gång då och då, och dessutom kanske variera utflykterna lite... det är lätt att man tar det som är närmast eller åker dit man redan hittar. Att göra saker i sällskap under en pandemi ja, det bjuder på alldeles särskilda utmaningar... å andra sidan är ju att "umgås utomhus" en av få saker man faktiskt kan göra fortfarande. Hoppas du hittar några utflykter lagom långt borta som du kan göra med kompisar. Kanske kan du passa på att utflykta i närheten av någon du känner, som bor en bit bort? Och möta upp med hen på plats? Och ja, vi har det bra i Tand. Nu är det kratt- och röjsäsong. Skogspartiet är rensat från sly och så fint. Snart är det dags att ta tag i trädgårdslandet. Kram!