Charina Knutson

Högforsleden
I söndags kände vi ett behov av både skog och sällskap, så vi tog med oss grannarna och åkte till Högforsleden. Högfors ligger mellan Lit och Häggenås, cirka 2 mil norr om Östersund. Bara att åka E45:an mot Strömsund. Vi åkte allra längst norrut på leden, där det är en röd punkt och en gul rastplats bredvid varandra, och parkerade där.
I bakgrunden skymtar Högfors slott, uppfört 1954-1956 av generalkonsul Bertil Örn. Om man snur runt så ser man början på Högforsleden. Vi gav oss iväg!
Leden är lite fiffig på så vis att det finns två parallella spår. Ett är en skogsbilväg med mjukt gräs där man kan gå flera i bredd. Det andra är en smal stig som går nära, nära Hårkan, och det är vackert, men hade jag haft små yra barn hade jag nästan inte vågat gå där, för på många ställen går stigen nära väldigt tvära rasbranter. Man påminns om dessa alternativ med jämna mellanrum!
Båda alternativen är utmärkta med orange prickar. Det är omöjligt att gå fel.
Utsikten över Hårkan är riktigt fin!
Vi såg många fina och tydliga fångstgropar. Informationsskylten hade hamnat på sniskan, men som tur var mindes jag lite basics om fångstgropar, så ingen behövde gå vidare nyfiken. PS. Det är svårt att fota fångstgropar.
Huvudattraktionen längs leden är annars Jämtlands sista avrättningsplats. Om man bara vill se själva avrättningsplatsen kan man stanna med bilen lite tidigare på leden, där den andra gula punkten för Rastplats är. Där finns en parkering som är väl synlig från E45:an. Det ser ut så här:
Vi gjorde en avstickare till avrättningsplatsen. Här fick norrmannen Sivert Andersson plikta med livet genom halshuggning för att ha mördat en man som han var skyldig pengar. Året var 1858.
Informationsskyltarna var även här lite slitna och svårlästa... Men vi förstod det nödvändigaste.
Efter den extra svängen till avrättningsplatsen var det absolut nödvändigt med en bullpaus.
Sedan fortsatte vi söderut längs den smala stigen nära Hårkan. På ett ställe kunde man ta tag i ett rep och komma ner till stranden, men annars var det för brant.
Så fint!
Nu började vi bli lite hungriga. Skulle inte rastplatsen Blå berget komma snart?
Jo, där nere ligger den ju! Den tredje gula punkten på kartan!
En perfekt plats. Vindskydd, grillplats, sittplatser och bord.
Som efterrätt blev det S´mores! Grilla en marshmallow, kläm ihop mellan två Digestivekex. För extra lyx (som det tydligen var i dag): stick med en liten ruta mjölkchoklad som smälter smått av värmen.
Nej men, nu kom det en hagelskur, som tre gånger om dagen den här majmånaden! Som tur var hade vi fikat färdigt. Vi kastade en sista macka och begav oss norrut igen.
Hemvägen blev längs skogsbilvägen, det gick lite fortare i regnet.
Tre timmar och femton minuter efter att vi gått iväg, var vi tillbaka på parkeringen. Vi tackade varandra för en bra utflyktsdag och åkte hemåt.
Jag stannade för att ta en bild på var ni ska ta av från E45 för att komma till vår startpunkt. Tyvärr hade den tidigare så lättfattliga skylten fått stryka på foten för bygget av en ENORM trafikplats som håller på att färdigställas precis före Häggenås.
Men vi säger så här: kör du över Hårkan har du kört för långt. Då kan du bara komma in mot Högfors slott, och det blir på fel sida ån. Ta av sista avfarten före Hårkan istället, och sväng in höger om du kommer från Östersundshållet. Så här sere ut!
Det är bara några hundra meter från E45 till parkeringsplatsen. Ett annat och egentligen bättre alternativ är att parkera vid avrättningsplatsen (fast då missar man slottet). Högforsleden är hur som helst lättgådd, skogsbilvägen fin för mountainbike, det är enkelt att hitta och utsikten är tipp topp. Rekommenderas!
#1 - Anonym

Tack för att vi fick följa med! 😘