Charina Knutson

Isgrottan på Frösön (eller åtminstone utanför)
I fredags kväll blev vi medlockade på en promenad på Frösön. Vi skippade tv:n och gick upp till Gustavsbergsbacken istället. Där blev vi först bjudna på kardemummabullar från Frejas bakeri, sån lyx! 
Sedan fick vi för oss att vi skulle försöka hitta Isgrottan, som jag hade hört talas om men aldrig varit fram till. Det visade sig att Gustavsbergsbacken var en utmärkt startpunkt för detta. Vi stod alltså längst ner i pisten, så här.
Bara 20-talet meter ovanför oss, fanns en vandringsledsstolpe. Vi följde stigen.
Den ledde strax till en lång trappa som vi gick uppför.
När trappan tog slut tog vi höger över liftspåret. (Notera den blå och mycket övergivna liftgrunkan till vänster i bild.)
Stigen fortsatte in i skogen och fram till några blå rep. Kunde det här vara vägen ner till grottan? Det fanns inga skyltar eller andra ledtrådar men vi chansade.
Det var ganska brant utför och lite löst underlag, så repen var faktiskt bra att ha. Men samtidigt var det inte värre än att vi klarade det med vanliga gympaskor på fötterna.
Där repet tog slut låg faktiskt Isgrottan! Till höger en som tydligen kallas Brevlådan, och som bara är en öppning och ett litet "fack" i berget. Till vänster var ingången till själva Isgrottan. Det låg ett rep där för den som ville pröva att klättra ner, men eftersom alla tre har svårt för trånga utrymmen var det, hrm, hrm, inte aktuellt.
Tydligen kommer man först ner på en botten, sedan bär det av vänster i en smal gång som man måste åla på mage i, och sedan kommer man fram till en sal med is på väggarna. Grottan ska vara totalt 30 meter lång. En liten Youtubevideo med två killar som klättrar ner i Isgrottan finns här https://www.youtube.com/watch?v=QIcA6dSiMr8
Vi kände oss supernöjda med att stanna kvar utanför!
Sedan gick vi ner igen, kollade på blåsippor och småpratade oss hela vägen tillbaka till stan.